Jasmila Žbanić se obrušila na Konakovića: Rekao da nećemo postati direktori jer nismo “u stranci”, Jazz Fest se mora održati

Nagrađivana bh. rediteljica Jasmila Žbanić oglasila se na svom Facebook profilu u vezi novonastale situacije oko Jazz festa koji je ostao bez finansijske podrške Ministarstva kulture i sporta KS.

Napisala je da se Jazz Fest Sarajevo mora održati, ima puno načina, a da trojka ima malo vremena da ih nađe.

Također, obrušila se i na Elmedina Konakovića.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival nije ‘greška’, to je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja “drži” to ministarstvo. Sjećam se kada je Dino Konaković, tadašnji premijer (SDA, a sada NiP) rekao Harisu Pašoviću, Danisu Tanoviću i meni da nikada nećemo moći postati direktori ni jedne kulturne institucije u Kantonu Sarajevu jer nismo “u stranci”.

Čovjek je to izgovorio na zvaničnom sastanku potpuno uvjeren da se radi o nečemu legalnom i normalnom. Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin, odakle i ovo pišem. Kada bude vrijeme govoriću više o tome – ali sad je vrijeme za nešto drugo, a to je: Jazz Fest Sarajevo se mora održati! Kako ? Ima puno načina, a ‘trojka’ ima malo vremena da ih nađe“, navela je Žbanić.

Reakcija Jasmile i osoba poput nje može mnogo da znači u ovoj situaciji, jer samo pritisci mogu donijeti promjene. Nadamo se da Sarajevo neće dočekati “kulturocid”.