Kanton Sarajevo ublažio epidemiološke mjere

U Kantonu Sarajevo od danas, 28. juna 2021. godine, u primjeni će biti samo higijensko-epidemiološke mjere iz važećih naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su usvojene na sjednici Vlade FBiH 16. juna ove godine.

Ovaj zaključak je donijela Vlada KS, a s obzirom na to da rok važenja kantonalnih mjera ističe danas.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da je trenutna epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća i ne zahtijeva primjenu oštrijih mjera od onih koje je donijela Vlada FBiH, te će se one primjenjivati u narednom periodu.

Naglasio je da se epidemiološka situacija u KS kontinuirano prati i da će se shodno procjeni epidemioloških rizika mjere revidirati i eventualno pooštravati.

Neke od važećih naredba i preporuka između ostalih su da je dozvoljeno okupljanje osoba na određenom prostoru, ne više od 50 u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su:

djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog kroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe s intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha,

učenici osnovnih škola od 1. do 5. razreda tijekom obavljanja nastave u učionicama,

sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu;

članovi iste porodice koji na otvorenom prostoru ne ostvaruju distancu od 2 metra.

Više informacija o mjerama donesenim od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva navedene su na njihovoj službenoj stranici.