Komšić: Da je Dodik tu, ova posjeta bi dobila puni smisao

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom Crne Gore da se nastavlja kontinuitet prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa ove dvije države te je istakao da bi dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Crnoj Gori doprinio tome da ova posjeta dobije “puni smisao”.

Na početku svoga obraćanja Komšić se zahvalio domaćinima na prilici da, kako je rekao, nakon situacije sa pandemijom korona virusa koja je uticala i na politički život, da se ponovo pokrene ciklus razgovora, da “vidimo gdje smo stali i šta nas čeka, kako će se odvijati situacija na ovim prostorima”.

Govorio je i o tome zašto u ovoj posjeti članova Predsjedništva BiH Crnoj Gori nije došao i predsjedavajući Milorad Dodik.

Kako je rekao, “ne može pobjeći od tog pitanja“, te je izrazio žaljenje što nije i Dodik tu.

“Tek tad bi ova posjeta dobila punu sliku i smisao i sadržaj”, komentarisao je.

Svejedno, govoreći s naše strane, predsjednika Đukanovića znamo, znamo njegove stavove, koliko je učinio da naši odnosi dođu na ovaj stadij, da bi cijeloj regiji poželio da budu ovakvi odnosi, jer bi to značilo da smo izašli iz balkanske faze politike, i ušli u jednu novu, civilizovaniju, evropsku fazu obavljanja političkih poslova“, dodao je.

Rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić da je bilo bitno, da s obzirom na činjenicu da su u Crnoj Gori održani izbori i formirana nova vlada, dobiju informaciju da li to znači neku promjenu odnosa prema Sarajevu.

Naprotiv, odnosi se nastavljaju razvijati na način kakva je tradicija. To je za nas vrlo važno, jer Crna Gora, zemlja s kojom gotovo da nemamo neriješenih pitanja, kao zemlja članica NATO-a i kao zemlja u regiji koja je najdalje odmakla u priči EU, naš interes je da ostane na tom putu. Vrlo nam je važno da u Crnoj Gori nema dilema oko NATO-a, jer te dileme otvaraju masu stvari – ne samo u odnosima sa BiH, nego bi stvorilo veći poremećaj ne samo u regiji Zapadnog Balkana nego i šire. Bitno nam je da sistem vrijednosti koji se gaji u Crnoj Gori bude nešto oko čega se slažemo, a to je da naša društva i zemlje budu društva u kojima se pošuju osnovna ljudska prava i u kojima ima mjesta za sve ljude“, istakao je Komšić.

Naglasio je da iz Crne Gore odlazi zadovoljan nakon mnogih razgovora sa rukovodstvom te zemlje te je potcrtao da se javnosti u BiH može reći da se nastavlja kontinuitet prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa ove dvije države.

Na sastancima se razgovaralo i o putu Foča-Šćepan Polje, koji je kandidavan u paket pomoći Evropske unije te se nadaju da će se uskoro krenuti u tom pravcu rješavanja tog problema.

Također, bilo je govora i o pitanju hidroelektrane Buk Bijela oko kojih, kako je izjavio, ima nekih razmimoilaženja. Bilo je pitanje i rješavanje problema Bilećko jezero, ali, kako je naglasio, Komšić, te stvari neće utjecati na odnose BiH i Crne Gore u bilo kojem smislu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović od juče borave u radnoj posjeti Crnoj Gori. Susreli su se s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem kao i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.