Konačno moguća kupovina i prodaja sa Amazona svim Bosancima i Hercegovcima

Amazon je napokon uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu zemalja koje su u mogućnosti prodavati i kupovati preko najveće prodavnice na svijetu.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podijelila informaciju da je za preduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina, nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

Prije ovoga, jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju preduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena, što je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Na Amazonu konačno je dostupna i kupovina većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Amazonje američka multinacionalna tehnološka kompanija koja se fokusira na e-trgovinu, digitalno strujanje i umjetnu inteligenciju. Jedna je od velikih pet kompanija u američkoj industriji informacionih tehnologija, zajedno s Googleom, Appleom, Microsoftom i Facebookom. Kompanija je spomenuta kao “jedna od najutjecajnijih ekonomskih i kulturnih sila na svijetu”, kao i najcjenjenija svjetska marka.

Jeff Bezos osnovao je Amazon iz svoje garaže u Bellevueu u državi Washington, 5. jula 1994. godine. Počeo je kao mrežno tržište knjiga, ali se proširio prodajom elektronike, softvera, video igara, odjeće, namještaja, hrane, igračaka i nakita.

Amazon je  2015. godine, tržišnom kapitalizacijom nadmašio Walmart kao najvrijednijeg trgovca u Sjedinjenim Državama. Godine 2017. kupuje Whole Foods Market za 13,4 milijarde američkih dolara, što je značajno povećalo njegov otisak kao fizičkog maloprodavca.

Njegova dvodnevna usluga dostave 2018. godine, Amazon Prime, premašila je 100 miliona pretplatnika širom svijeta.