Magazinović pisao Perez: Hvala za Rezoluciju o BiH i čuvanje evropskih vrijednosti

Šef Kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH i član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) Saša Magazinović uputio predsjednici S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe García Pérez, a u vezi sa nedavnim glasanjem i usvajanjem Rezolucije o Bosni i Hercegovini. Pismo će biti prezentirano i ostalim poslanicima S&D grupe.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana predsjednice Garcia Perez,

Iako stavovi naše političke porodice i vrijednosti za koje se zalažemo nikada nisu bili upitni, ipak osjećam potrebu da se, kao član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iskreno zahvalim Vama i članovima S&D grupe u Evropskom parlamentu na odnosu prema mojoj državi u slučaju nedavnog izjašnjavanja o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Rezolucija usvojena u ovom obliku, dobar je osjećaj biti socijaldemokrata u Bosni i Hercegovini znajući da smo kao politička grupacija, na primjeru Bosne i Hercegovine, zapravo odbranili evropske vrijednosti.

Jasno nam je svima da širom Evrope jačaju stranke, organizacije i pojedinci koji nastoje nametnuti politike kojima pokušavaju da nas podjele i dominantnim učine vrijednosti koje smo nekada davno u našoj antifašističkoj borbi već jednom pobijedili. Te politike koje smatraju da svi građani ne trebaju biti jednaki i koje umjesto čovjeka u fokus pokušavaju staviti etničke grupe, opasne su za svaki prostor gdje imaju snagu, ali i za Evropu u cjelosti.

Zbog toga je danas, više nego ikada, potrebno da mi socijalisti i socijaldemokrate insistiramo na jednakosti, pravdi i solidarnosti, vrijednostima na kojima su zasnovana progresivna društva kakvo iskreno, zajedno sa vama, želim da postaje i bosanskohercegovačko.

U periodu ispred nas, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa ozbiljnim izazovima kroz proces izmjene Ustava i Izbornog zakona. Usvajanjem Rezolucije o Bosni i Hercegovini, ali i odbijanjem amandmana čiji je cilj bilo postavljanje temelja za podjelu Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, pomogli ste mnogo. Žao mi je što je u pokušaju nametanja neevropskih vrijednosti učestvovalo i nekoliko poslanika iz Hrvatske koji pripadaju našoj grupaciji, ali mi je drago da je većina to prepoznala i svojim glasanjem jasno poručila šta misli o tome.

Očekujem da se nasrtaji na multietnički karakter Bosne i Hercegovine nastave, kao i namjera da se dokaže da Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana koji su ravnopravni u svojim pravima i slobodama – nije moguća. To nije atak samo na Bosnu i Hercegovinu. To je otvoreni napad na Evropu i sve vrijednosti na kojima ona počiva. Ako nije moguća Bosna i Hercegovina kao država jednakih građana, onda nije moguća niti jedna evropska država, a ni Evropska Unija u cjelini.

Uz zahvalu na svemu što ste do sada i Vi lično, kao i S&D grupa u Evropskom parlamentu, učinili da region Zapadnog Balkana približite Evropskoj Uniji, molim vas da i dalje budno čuvate evropske vrijednosti u zemljama naše regije, a posebno u Bosni i Hercegovini koja je u prošlosti mnogo patila i koja poslije svega zaslužuje pomoć u odbrani civilizacijskih vrijednosti za koje se mi socijaldemokrati i socijalisti zalažemo”.