Na Kovačima će djelovati udruženje specijaliziranih taxi vozila za osobe s invaliditetom: Vožnja simboličnih 1 KM

Zahvaljujući podršci ove lokalne zajednice, Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8” konačno je dobilo svoje prostorije i u toku je njihovo opremanje na Kovačima, na adresi Kovači broj 47.

Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića od kojeg je ovo udurženje zatražilo podršku i pomoć, Općinsko vijeće usvojilo je odluku o dodjeli prostorija Udruženju “Taxi8” koje se dugi niz godina bori za uvođenje specijaliziranih taxi vozila za osobe sa invaliditetom. Za sada na raspolaganju imaju dva taxi vozila koja će koristiti za prevoz invalidnih osoba po simboličnim cijenama.

Njihova borba traje od 2012. godine i tek nakon osam godina, usvojene su izmjene zakona koje omogućavaju korištenje taxi vozila za osobe sa invaliditetom.

Izmijenjena zakonska regulativa

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Još 2016. godine Udruženje “Taxi8” obratilo se općinskom načelniku i Općini Stari Grad za podršku u realizaciji njihove inicijative za zakonsko uređenje ove oblasti. Tada su, uz saglasnost općine, ispred Katedrale organizovali akciju prikupljanja potpisa za izmjenu zakona Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, a kasnije i Zakona o taksi prijevozu KS.

Tog dana smo za nešto više od dva sata prikupili čak pet hiljada potpisa i tek tada počinje ozbiljno da se radi na tome da se donese Zakon koji će omogućiti korištenje taxi vozila za osobe sa invaliditetom“, ispričao je predsjednik Udruženja Zijad Omerović.

Tek je u aprilu ove godine Skupština KS usvojila neophodne izmjene Zakona o taksi prijevozu čime su se stvorile mogućnosti da udruženje počne ozbiljnije djelovati i zatraži potrebne licence, ali i prostorije za rad.

Dva vozila opremljena rampama

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Mi smo dosad bili po nekim garažama, plaćali kirije… A, prvi put kada smo podnijeli zahtjev Općini za prostor, dobili smo pozitivan odgovor. Zahvaljujem se svima u Općini, na čelu sa načelnikom Hadžibajrićem, jer smo dobili prostor koji je idelan za naše potrebe. Ovo bi trebalo da bude mjesto za našu administraciju, da imamo našu adresu, da imamo gdje da primimo ljude i iz drugih Udruženja“, kazao je Omerović.

Dodaje da zasad imaju dovoljno vozila i kapaciteta za rad. Udruženje posjeduje dva vozila opremljena rampama, pomoću kojih osobe sa invalidskim kolicima ulaze u vozila, kao i educirane vozače.

Udruženje ima dovoljno volontera koji već osam godina rade, imaju dobro iskustvo i educirani su kako da postupaju sa osobama sa invaliditetom. Mi još uvijek radimo na nivou udruženja i imamo pravo da prevozimo članove, dok čekamo licencu za taxi vozila“, kazao je i dodao: “Želimo da osobe sa invaliditetom mogu da koriste taxi vozila po simboličnoj cijeni od 1 KM, da odu na kafu, u kupovinu, u pozorište i drugo“, ispričao je Omerović.

“Iste godine kada je Općina Stari Grad podržala akciju prikupljanja potpisa za uređenje zakonske oblasti za taxi prijevoz invalidnih osoba, iz budžeta je finansirano i servisiranje jednog vozila ovog udruženja čime je omogućeno da se neometano nastavi prevoz invalidnih osoba u našoj općini”, saopćeno je iz Općine Stari Grad.