Na višenamjenskom trgu preko puta Vijećnice danas se održava Festival košarke

Općina Stari Grad i Košarkaški klub “Bosnian Basket Youth -BBY” na višenamjenskom trgu preko puta Vijećnice organizovali su 3. Festival košarke na kojem igraju ekipe svih šest osnovnih škola iz Starog Grada.

Kako je kazao direktor KK “BBY” Admir Sakoč ovo je tradicionalni događaj koji uspješno organizuju zahvaljujući podršci Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Festival košarke prvi put smo organizovali 2018. godine u Štrosmajerovoj ulici, a godinu kasnije na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Nažalost, zbog pandemije korona virusa nismo bili u mogućnosti organizovati Festival košarke prošle godine. Srećom, situacija je dozvolila da ga upriličimo ove godine i to na najboljem mogućem lokalitetu, novoizgrađenom višenamjenskom trgu u srcu Starog Grada“, izjavio je Sakoč. Festival je prilika i da se odigra završni minibasket turnir ekipa svih šest osnovnih škola sa područja općine Stari Grad.

Još 2017. godine Općina Stari Grad je, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, zajedno sa KK “BBY” pokrenula Minibasket ligu osnovaca Starog Grada. Pandemija koronavirusa u potpunosti je poremetila i praktično otkazala normalno održavanje lige za sezone 2019/2020 i 2020/2021. Današnjim turnirom se namjerava nadoknaditi izgubljeno, sa velikom nadom da će od jeseni ove godine moguće biti organizovati redovna kola u starogradskim osnovnim školama.

Raspored takmičenja

Šest ekipa, osnovnih škola iz Starog Grada podijeljeni su u dvije grupe A i B. Nakon međusebnih duela u grupi, uslijedit će mečevi za peto, treće, te veliko finale u 16:00 sati. Najbolje ekipe i pojedinci će dobiti zaslužene nagrade, a organizatori KK “BBY” najavljuju dolazak košarkaških reprezentativaca BiH Amara Gegića, Adnana Arslanagića i Sanija Čampare na svečanu ceremoniju proglašenja najboljih.

Iz budžeta Općine Stari Grad za održavanje košarkaške lige osnovaca za sezonu 2020/2021. i Festival košarke izdvojeno je 3.500 KM, saopćili su iz Općine Centar.