Načelnik Hadžibajrić obišao Spomen sobu “Zelenih beretki”

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Spomen sobu “Zelenih beretki”, koja se nalazi na adresi Obala Kulina bana broj 32.

Spomen soba otvorena je 11. juna, 2021. godine na 30. godišnjicu osnivanja ‘Zelenih beretki’ kao trajni podsjetnik na one koji su dali svoje živote za našu slobodu, ali i kao opomena da se prošlost mora čuvati od zaborava i prenositi sjećanje na mlađe generacije.

U obilasku su mu se pridružili i savjetnik za boračka pitanja Samir Muhić, predsjednik Udruženja “Bosnae-Zelene beretke” Kantona Sarajevo Muhamed Švrakić i predsjednik Udruženja ‘Zelene beretke’ Stari Grad Vahid Alić.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Tokom obilaska Hadžibajrić je kazao da nikada ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade koje je preživio ovaj grad niti žrtve koje smo dali, šehide i poginule borce, nevino ubijenu djecu.

Ne smijemo zaboraviti stradanja naših sinova koji su svoje živote dali da bismo danas bili tu, svih naših građana, naročito djece, a Spomen soba ‘Zelenih beretki’ će zasigurno biti mjesto koje će podsjećati mlađe genaracije i opominjati“, naglasio je Hadžibajrić.

Švrakić je izrazio veliku zahvalnost načelniku Hadžibajriću što je imao sluha za jedan ovako značajan projekat. Prostorije smo dobili od Općine Stari Grad, jedan dio smo proširili, a drugi smo pretvorili u galeriju.

Naš cilj je otvaranje Muzeja odbrane grada Sarajeva koji će se nalaziti u ovim prostorijama, a ova Spomen soba je samo postavka koja će trajati šest do sedam mjeseci. Naredne godine planirano je otvaranje Muzeja odbrane grada Sarajeva, a ne samo Zelenih beretki”, kazao je Muhamed.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Dodao je da postoji veliko interesovanje građana za spoem sobu.

Već smo imali posjete mališana iz nekoliko osnovnih škola, a u narednom periodu očekujemo još više posjetitelja“, istakao je Švrakić. Spomen soba se može posjetiti svakog radnog dana od 12,00 do 16,00 sati, a ulaz je besplatan, saopćeno je iz Općine Stari Grad.