Novi izraelski premijer Naftali Bennett obećava da će ujediniti naciju

Novi izraelski premijer Naftali Bennett obećao je da će ujediniti naciju iscrpljenu nakon četiri izbora u dvije godine političkog zastoja.

Rekao je da će njegova vlada “raditi u korist svih ljudi”, dodajući da će prioriteti biti reforme u obrazovanju, zdravstvu i smanjenje birokracije.

Desničarski nacionalist predvodit će neviđenu koaliciju stranaka koje podržavaju poslanici na glasanju u nedjelju. Naslijedio je Benjamina Netanyahua, koji je nakon 12 godina bio prisiljen otići s funkcije.

Bennett, čelnik stranke Yamina, bit će premijer do septembra 2023. godine u sklopu dogovora o podjeli moći. Tada će predati vlast Yair Lapidu, šefu centrističke stranke Yesh Atid, na sljedeće dvije godine.

Gospodin Netanyahu, izraelski premijer s najdužim stažem, ostat će šef desničarske stranke Likud i postati lider opozicije. Nova koalicija odobrena je britkim glasanjem od 60-59, uz jedan suzdržan. Nakon glasanja, gospodin Netanyahu prišao je gospodinu Bennettu i stisnuo mu ruku.

U svom govoru, Bennett je rekao da ovo nije dan žalosti, te da dolazi do promjene vlasti u demokratiji.

Učinit ćemo sve što možemo kako se niko ne bi morao osjećati uplašen … I kažem onima koji namjeravaju večeras slaviti, ne plešite na tuđoj boli. Mi nismo neprijatelji; mi smo jedan narod“, kazao je.

Predstavnici Palestinaca reagirali su prezirno na novu izraelsku vladu.

Ovo je unutarnja izraelska stvar. Naš stav je uvijek bio jasan, ono što želimo je palestinska država na granici 1967. godine s Jeruzalemom kao glavnim gradom“, rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

To je okupacija i kolonijalni entitet, kojem bismo se trebali oduprijeti silom da bismo dobili svoja prava“, rekao je glasnogovornik Hamasa, islamističke grupe koja kontrolira Gazu.

Američki predsjednik Joe Biden uputio je čestitku Bennettu, rekavši da se raduje jačanju “bliskih i trajnih” bilateralnih odnosa.

Koliko je nova koalicija čvrsta?

Izgleda da će vlada Bennetta biti slična onoj koja joj je prethodila u izraelskoj 73-godišnjoj historiji.

Savez sadrži stranke koje imaju ogromne ideološke razlike, a možda i najvažnije uključuje prvu neovisnu arapsku stranku koja je dio potencijalne vladajuće koalicije, Raam. Očekuje se i rekordan broj od devet ministrica.

Uključivanje Raama i ljevičarskih nearapskih izraelskih stranaka znači da bi moglo doći do trvenja oko pitanja poput izraelske politike prema Palestincima – Yamina i druga desničarska stranka New Hope odlučni su pristaše jevrejskog naseljavanja na zapadu okupiranom Izraelcima Banka, na primjer.

Također bi moglo biti poteškoća oko socijalne politike – dok neke stranke žele unaprijediti prava homoseksualaca, poput priznavanja istospolnih brakova, Raam, islamistička stranka, je protiv toga.

Pored toga, neke stranke žele ublažiti vjerska ograničenja opsežnije nego što će to vjerovatno dopustiti Yamina – nacionalno-vjerska stranka, piše BBC.