Obilježena godišnjica stradanja tri djevojčice u ulici Dženetića čikma

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, danas je obilježeno 26 godina od pogibije tri djevojčice u ulici Dženetića čikma broj 10.

Na današnji dan, prije 26 godina, prekinuti su životi djevojčica u dobi od 9, 11 i 12 godina dok su se bezbrižno igrale ispred svoje zgrade.

Tog dana tragično su stradale Sidbela Zimić (9 godina), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12). Granata ispaljena sa agresorskih položaja pala je ispred zgrade oko 18,00 sati, u vrijeme kada je obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa.

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995, građani i prijatelji, okupili su se danas da obilježe godišnjicu zločina, poručivši da se ovaj i slični zločini više nikada i nikome ne ponove.

Delegaciju Općine Stari Grad činili su pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović i savjetnik načelnika za boračka pitanja Samir Muhić.

Među prisutnima je bio i Sabrija Zimić, otac ubijene djevojčice Sidbele, koja je u trenutku smrti imala samo devet godina.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

‘Umrla je na ženinim rukama’

Imala je devet godina, ovdje se igrala sa drugaricama. Granata je pogodila šaht. Nju je pogodio geler. Umrla je na ženinim rukama“, prisjetio se Zimić dodavši da ni 26 godina poslije sjećanje ne blijedi.

Idem putem i razmišljam o tome da je isto kao da se danas desilo. Prošlo je 26 godina, ali je isto kao da je danas bilo. Moja Sidbela danas bi imala 35 godina, imala bi svoju djecu, teško je… Najviše boli što još niko nije odgovarao za ove stvari koje su se desile“, kazao je Zimić.

Njegova želja je da se nikada i nikome ne desi ono što se njima dogodilo.

Djeca nisu kriva, ona su nevina. Ali ove zločine nikada ne smijemo zaboraviti i upravo zbog toga danas sam doveo troje unučadi da od malih nogu nauče šta se dešavalo“, poručio je Zimić.

Da su djeca bila mete tokom opsade Sarajeva smatra i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995. Fikret Grabovica.

Mi uvijek šaljemo poruku pravosudnim institucijama, zapravo Tužilaštvu BiH da pokrene optužnice protiv onih koji su činili zločine tokom opsade grada, koji su ubijali djecu, koji su odgovorni za 1.601 ubijeno dijete, jer još nije podignuta nijedna optužnica“, rekao je Grabovica.