Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Možda jeste savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jedne te iste greške, a da toga niste ni svjesni.

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći greške pri kuhanju ili barem ih ne ponavljati često.

Zagorena hrana

Sirova i slabo kuhana hrana predstavlja opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju kemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. Heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici su dvije kemikalije formirane kada se meso kuha na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promjenu koja može povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, nego kemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krumpir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je kemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi kemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže da se maslinovo ulje tijekom zagrijavanja “raspada” te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se također “raspadaju” na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne spojeve poput lipidnog peroksida i akroleina.

Međutim, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama, prenosi Ordinacija.