Porodica djevojčice Nadin traži odgovore od Tužilaštva KS i tužiteljice Sarajlija

Advokatica porodice maloljetne djevojčice Nadin Smajlović Maida Galijatović uputila je dopis glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajlija kojim traži informaciju da li je tužilački tim koji radi na predmetu protiv prijavljenih ljekara KCUS-a i direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović postupio po nalogu federalnog tužioca.

Podsjećamo, ljekari su prijavljeni za više krivičnih djela nepružanje medicinske pomoći, neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, nesavjesno liječenje iz člana, a prijavljeno je 11 ljekara uključujući i direktoricu KCUS-a, kao i KCUS kao pravno lice.

Prvu prijavu majka djevojčice Amina Smajlović predala je krajem novembra 2019. godine, a u junu 2020. godine je dala izjavu u Tužilaštvu KS. Nakon što je donesena odluka o neprovođenju istrage, a što su opravdali mišljenjem da nema elemenata krivičnog djela, advokati porodice Smajlović uputili su žalbu Federalnom tužilaštvu.

Odlukom Federalnog tužilaštva od 16.02.2021. godine ukinuta je naredba glavne tužiteljice KS o neprovođenju istrage, a predmet je vraćen Kantonalnom tužilaštvu sa nalogom za sprovođenje istrage, sa preciznom i konkretnom uputom da se provedu istražne radnje i utvrde odlučne činjenice od značaja za zakonito i pravilno donošenje tužilačke odluke“, navodi se u dopisu advokatice glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajlija.

Advokatica Galijatović zatražila je od tužiteljice Sarajlija odgovore na sljedeća pitanja:

Da li je do danas otvorena istraga i da li su provedene istražne radnje u ovom predmetu i koje?

Da li je određeno provođenje vještačenja po vještaku medicinske struke te da li je eventualno urađen nalaz i mišljenje vještaka?

Da li ste ovom predmetu dali prioritet u odnosu na druge predmete posebno imajući u vidu da su osumnjičeni ljekari koji i danas rade sa pacijentima i imaju mogućnosti ponoviti krivično djelo?

Javnost je slušala i gledala snimak na kojem prijavljeni doktori izjavljuju da neće liječiti dijete. To isto potvrđuju svojim potpisima na javnom saopćenju KCUS-a u kojem su iznijeli sve dijagnoze bolesnog malodobnog djeteta što je njihova profesionalna tajna. Molimo vas za informacije da li su saslušani prijavljeni doktori i u kojem svojstvu su saslušani.

Da li ste utvrdili štetne posljedice radnji koje su prijavljene po život i zdravlje malodobne oštećene te da li ste izvršili procjenu mogućih izvjesnih posljedica po zdravlje djeteta da je izostala rakcija roditelja koji su dijete liječili u Turskoj?

Da li ste kvalificirali djelo s obzriom na moguće i izvjesne štetne posljedice po zdravlje malodobne pacijentice koje su u uzročno-posljedičnoj vezi sa odbijanjem liječenja i pružanja medicinske pomoći?