Prošle su 24 godine od nevjerovatnog gola Roberta Carlosa

Brazilski nogometaš Roberto Carlos je tačno prije 24 godine postigao je jedan od najljepših pogodaka u historiji nogometa.

Francuska je dočekala Brazil na kultnom Gerlandu u Lyonu u okviru turnira “Tournoi de France”, koji je bio priprema za Svjetsko prvenstvo koje je održano naredne godine.

Utakmica je završena rezultatom 1:1, ali ostala je upamćena po fenomenalnom pogotku lijevog beka igrača Brazila, Roberta Carlosa.

Romario je srušen na 35 metara od gola, a loptu je namjestio Roberto Carlos, napravio je kraći zalet od i lijevom nogom silovito šutirao, lopta je krenula daleko od gola, a potom je od siline i načina udarca “neobjašnjivo” promijenila smjer i od stativu završila u Barthezovom golu.

Nikada to nisam pokušao ponoviti, jer sam znao da mi ne bi uspjelo. Nekome će u budućnosti uspjeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi“, rekao je Roberto Carlos.

Gol koji je postigao Roberto Carlos i danas je jedan od najboljih u historiji nogometa, a o kakvom golu je riječ najbolji govori to da se i poslije toliko vremena još uvijek aktivno priča o onom što je Brazilac uspio.