Putin: Biden će biti manje impulsivniji od Trumpa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se nada da će njegov američki kolega Joe Biden biti manje impulsivniji od svog prethodnika.

Govoreći za NBC News, Putin je pohvalio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali rekao je da očekuje manje odluka “zasnovanih na impulsu“.

Rekao je da je trenutni američki lider “čovjek od karijere” koji je “čitavu svoju punoljetnost proveo u politici”.

Putin se također pogurao na opisu Bidena o njemu kao “ubici”, odbacivši etiketu kao “holivudski mačo”.

Navikao sam na napade iz svih uglova i sa svih vrsta područja … i ništa me od toga ne iznenađuje“, rekao je.

Ruski predsjednik odgovorio je na komentar “ubojice” na ruskoj televiziji početkom ove godine, jednostavno rekavši “potrebno je jednoga znati”. U više je navrata odbacio optužbe da su njegove sigurnosne službe pokušale ubiti opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Upitan o promjenama američkog predsjedništva, Putin je rekao da je njegova “velika nada” da više neće biti “bilo kakvih pokreta temeljenih na impulsima u ime sjedećeg američkog predsjednika”, ali da i dalje pozdravlja gospodina Trumpa.

Najnoviji komentari ruskog lidera dolaze kada je Biden u posjeti Velikoj Britaniji na samitu G7 – njegovom prvom službenom prekomorskom putovanju od stupanja na dužnost ranije ove godine.

Nakon samita, gospodin Biden i prva dama Jill Biden sastat će se s kraljicom u dvorcu Windsor prije nego što će u utorak otputovati u Brisel na razgovore s NATO-om i EU.

Tada će se prvi put sastati s gospodinom Putinom otkako je postao američki predsjednik.

Biden je započeo putovanje upozorenjem Rusiji da se suočava s “snažnim i značajnim” posljedicama ako se upusti u “štetne aktivnosti”.

Bijela kuća je ranije nagovijestila da gospodin Biden tokom samita u Ženevi namjerava pokrivati ​​”čitav niz hitnih pitanja” – uključujući kontrolu naoružanja, klimatske promjene, rusko vojno učešće u Ukrajini, cyber-hakiranje i zatvaranje gospodina Navalnyja, piše BBC.