Reakcija SDA na uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate

Konačna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, iako dolazi s ogromnim zakašnjenjem, nosi historijsku poruku i potvrđuje da pravda zna biti spora ali da je dostižna, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Kako kažu, ulijeva nadu da će u dogledno vrijeme na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine biti na snazi vladavina prava.

Provođenje ove presude i uklanjanje bespravno izgrađenog vjerskog objekta na privatnoj imovini ulijeva nadu da će u dogledno vrijeme na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine biti na snazi vladavina prava, da će se poštovati i provoditi presude međunarodnih sudova i da će svaki čovjek imati jednaka prava bez obzira na to kako se zvao i Bogu molio” – ističu iz SDA.

SDA poziva “vlasti entiteta Republika Srpska da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) kojom se Bošnjacima u RS-u potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika te da počnu poštovati presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala”.

Jutrošnji događaj iz Konjević-Polja dokaz da je svako odlaganje samo uzaludno iscrpljivanje svih u Bosni i Hercegovini i prepreka uspostavljanju zakonom uređene države”, zaključili su.