Reakcije iz RS-a nakon rušenja crkve u avliji nane Fate: Dodikovi “megafoni” ne mogu umanjiti pobjedu

Bivši predsjednik VSTV Milan Tegeltija svojim komentarom rušenja crkve u dvorištu nane Fate Orlović je samo dokazao da nikada nije trebao ni obnašati tako značajnu funkciju.

Kolektivno pamćenje Srba za Milana Tegeltiju je važnije od presude Suda za ljudska prava, piše Patria.

Srbi lakše praštaju pokolje nego bogomolje. To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostat će u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koji će je moći opravdati.A sada vi koji aplaudirate nastavite da se radujete onome što je danas opet posijano“, napisao je Tegeltija na društvenim mrežama.

Tegeltija je samo jedan od onih koji zloupotrebljavaju zakonsko pravo nane Fate Orlović da brani svoj dom koji su joj prije dvadeset godina uzurpirali oni koji su u ime “kolektivnog sjećanja” počinili genocid.

U sjećanju onih kojima pravo i pravda ne znače mnogo nema ubijene familije nane Fate Orlović koja je zbog svoje istrajnosti postala simbol povratka i pravde koji se svim sredstvima opstruirao.

Orkestriranoj kampanji političkih pulena predsjednika SNSD-a Milorada Dodika pridružila se i državna zastupnica Sanja Vulić. Ni njoj kao Tegeltiji pravna država ne treba, pa sve pokušava svesti na odnos Bošnjaka i Srba.

U tom odnosu nana Fata Orlović je valjda negativac, jer je tražila da se sruši bogomolja kojoj nikada nije ni bilo mjesto u njenom dvorištu. Samo političari koji su u funkciji stranačkih megafona mogu ispaliti glupost poput onog što tvrdi Vulić, a to je da “Srbi nikada nisu tražili rušenje džamija jer vole bogomolje“. U ratu su se valjda sve džamije srušile same, a vanzemaljci su napadali vjernike i predstavnike Islamske zajednice kada su u Banja Luci, ili Foči polagali kamen temeljac za obnovu Ferhadije i Aladže.

Da razjasnimo, u dvorištu nane Fate Orlović nije srušena bogomolja, formalno pravno srušen je nelegalni objekat. Ko želi biti pošten priznat će da su crkvu u Konjević Polju srušili Srbi, baš kao što su tokom rata rušili i crkve u Sarajevu. Tamo gdje prestaje logika počinje “kolektivno sjećanje“ koje ne želi priznati da je Islamska zajednica u BiH sama srušila jednu džamiju koja je nelegalno izgrađena na srpskoj zemlji u FBiH.

Nažalost političko licemjerje nije ograničeno samo na predstavnike srpskog naroda, a dokazao nam je to potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. Čovjek kojeg je nana Fata Orlović optužila da je nagovarao da uzme novac kako bi crkva ostala, sada zloupotrebljava nanino dostojanstvo kojeg političari nikada neće imati. Uradio Salkić ono što političari najbolje znaju a to je raspirivanje nacionalnih tenzija.

Vječiti funkcioner koji nani Fati Orlović nije bio od pomoći sada lamentira nad njenom pobjedom pokušavajući populistički izvući neki poen za sebe i politiku koju predstavlja. Toj politici više niko ne vjeruje da će, kako Salkić kaže, “jednog dana biti srušen svaki oblik diskriminacije prema našem narodu u ovom dijelu naše domovine“.

Svakom ko hoće biti realan jasno je da bi čekajući politiku do tada nestalo Bošnjaka iz RS – u. Zna Salkić da je nana Fata Orlović za pravdu uradila više nego svi bošnjački predstavnici koji su defilovali kroz institucije RS-a dok je crkva stajala u njenom dvorištu.

Nana Fata je istinski heroj, baš kao hiljade golorukih boraca koji su odbranili BiH, a koje je politika uglavnom kasnije zloupotrebljavala.