Rekordan broj migranata na američkoj granici

Broj migranata bez dokumenata koji su stigli do američko-meksičke granice dosegao je najviši nivo u više od 20 godina u najnovijem znaku humanitarne krize s kojom se suočila administracija Bidena.

Američka carinska i granična zaštita (CBP) saopćila je da je u maju uhvatila 180.034 migranta.

Broj je blago porastao sa 178.854 u aprilu i 172.000 u martu.

To je bio najveći mjesečni ukupan broj od aprila 2000. godine, a sve je više njih dolazilo izvan Centralne Amerike.

To uključuje zemlje poput Ekvadora, Venezuele, Kube, Haitija, pa čak i neke afričke države.

Broj djece bez pratnje iz Srednje Amerike smanjio se u maju na 10.765, u odnosu na 13.940 prethodnog mjeseca, prema podacima CBP-a.

Granična agencija saopćila je da je prosječni dnevni broj djece u pritvoru opao na 640. Međutim, još 16.200 djece migranata nalazi se u američkom zdravstvenom odjelu.

Prema CNN-u, Bijelu kuću “nije oduševila” probita razmjena gospođe Harris tokom putovanja s voditeljem TV vijesti, koji ju je pitao zašto sama nije posjetila američko-meksičku granicu.

Dopisnik Bijele kuće kablovske mreže John Harwood rekao je da je “očigledna nelagoda” potpredsjednika s pitanjem NBC-a i njezin “nervozan smijeh” napustio Bijelu kuću “zbunjeno”.

Šta Biden drugačije radi na američkoj granici?

Biden je vodio kampanju obećavajući humaniji program imigracije. Otkako je stupio na dužnost, demokratski predsjednik je okončao izgradnju graničnog zida i ukinuo politiku gospodina Trumpa Ostanak u Meksiku, koja je tražila da američki azilanti čekaju u Meksiku dok se obrađuju njihovi zahtjevi.

Također je pozvao Kongres da stvori put do državljanstva za milione ilegalnih imigranata koji se već nalaze u SAD-u.

Nedavni memorandum Bidenove administracije zahtijeva od američkih službenika za imigraciju i carinu da traže odobrenje od viših menadžera prije nego što pokušaju deportirati određene migrante, navodi Washington Post, politikom za koju su novine predviđale da će rezultirati naglim padom hapšenja i deportacija zbog imigracije.

Republikanci su za nagli porast granica optužili politiku Bidena, a isto tako i gvatemalski predsjednik Alejandro Giammattei, uoči sastanka s američkim potpredsjednikom, piše BBC.