Snježana Smoljo iz Mostara moli medije za pomoć: Izbacuju me iz moga stana da bivša kolegica ministra tu živi

Snježana Smoljo iz Mostara, tvrdi da je nad nekretninom koja je u njenom vlasništvu, a koja se nalazi u Mostaru, izvršena gruba povreda vlasničkog prava.

Kako ona navodi, u dopisu koji je poslala medijima, stanarsko pravo je dodijeljeno aktom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ 2007. godine.

Isti organ je 24.03.2021. godine, zaključkom o izvršenju, naložio iseljenje vlasnice stana, a samim tim i njene majke koja je već 22 godine korisnik predmetnog stana u njenom vlasništvu.

Obraćam Vam se kao zadnjoj nadi za zaustavljanje strašnog pravnog nasilja koje će imati nesagledive a vrlo vjerovatno i fatalne posljedice po članove moje obitelji ukoliko moja priča ne bude saslušana, pravda ne izađe na vidjelo i ne zaustavi se provođenje nezakonitih radnji državnih institucija“, započela je Smoljo.

Privatni posjed i pravo vlasništva ne može ometati niti svojatati niti jedna osoba pa tako ni institucija. Žalba na navedeni zaključak o izvršenju ne odlaže njegovo izvršenje što znači da ovo Ministarstvo želi nasilno da izbaci vlasnika stana iz njegove nekretnine bez sudske odluke“, dodaje.

Kako kaže ovo je najgori mogući vid pravnog nasilja i svojevrsno korištenje instrumenata države od strane ministra Hasandedića u cilju narušavanja naših osnovnih ljudskih prava i sloboda iz prostog razloga što su sudski sporovi još uvijek aktivni pred Vrhovnim sudom Federacije BiH te Kantonalnim sudom u Mostaru.

O ovome je ministar obaviješten te se svjesno oglušio na naš zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sporova pred ova dva suda. Možda činjenica da su ministar Suad Hasandedić i Ljiljana Gašić bivše radne kolege iz propale firme SOKO utiče na oglušivanje na moje zahtjeve i zahtjeve mog odvjetnika“, kazala je.

Dodaje da ih je Komisija Ministarstva već jednom pokušala izbaciti iz stana nasilnim putem te da je policija, koja je izašla s njima na teren, prijetila i hapšenjem, a kao razlog Smoljo navodi to što nisu dopustili da neko uđe u stan bez naloga suda ili odluke istog.

Molim Vas da čim prije reagujete zbog činjenice da su ponovno zakazali deložaciju u srijedu, 23.06.2021. godine u 10:00 kako bi izbacili mene i moju nepokretnu i teško bolesnu majku (86 godina) iz našeg stana u Mostaru koji se nalazi na adresi Fra Didaka Buntića 143. Pozivam Vas da pošaljete i ekipu na teren kako bi posvjedočili i uvjerili se o provođenju pravnog nasilja nad pripadnicima drugog naroda i korištenju instrumenata države zbog sticanja imovinske koristi“, zaključuje Smoljo u dopisu.