Sramota za košarku u Bosni i Hercegovini: Široki osvojio titulu jer niko nije došao na Final Four

Košarkaši Širokog osvojili su Prvenstvo BiH nakon što se Igokea, Borac i Sparsi nisu pojavili na završnom turniru koji se danas trebao odigrati u dvorani Pecara.

Ove godine Final Four je imao mnogo problema. Pet od šest ekipa Lige za prvaka BiH tražilo je da se doigravanje uopšte ne igra, dok je jedini Široki Brijeg bio za to i dobio je organizaciju završnice. Ostali timovi su prihvatili postojeće stanje na tabeli i da se prvoplasiranoj ekipi iz Lige za prvaka – Igokei, dodijeli titula.

Ubrzo nakon toga Igokea, koja je ujedno trebala biti i domaćin Final Foura, otkazala je organizaciju ovog turnira, a Košarkaški savez BiH dodijelio je organizaciju Širokog, jer ističemo jedini su željeli da igraju ovaj turnir.

Prvobitno se na terenu nisu pojavili igrači Sparsa i Borca, a nakon toga se nisu pojavili igrači Igokee koji su u 20 sati trebali da se sastanu protiv Širkog.

Naravno da je jasno kako je u ovom meču pobjeda pripisana Širokom, a pošto više niko nije došao njima je uručen i trofej prvaka države.

Za Široki je ovo 11. titula prvaka BiH u historiji, a posljednju su osvojili 2019. godine kada su u finalu bili bolji od Sparsa.

Košarkaški savez BiH će sigurno morati kazniti klubove koji su odbili igrati završnicu Prvenstva BiH, što je odluka koja je donesena još krajem aprila ove godine.

Kako god bilo ovo je doista jedna velika sramota za košarku u Bosni i Hercegovini i još jedan ogromni pokazatelj na neuređeni sistem, te po ko zna koji šamar u nizu za sport u ovoj državi.

Prvi susret polufinala Prvenstva BiH nije odigran, Borac i Spars nisu došli na Final Four