Stari Grad: Načelnik Hadžibajrić nagradio najbolje mlade robotičare

Cijeniti i vrednovati znanje, kao i trud i rad učenika, jednako je važno kao i pružiti im adekvatne uslove za odvijanje redovnog nastavnog procesa.

Ova lokalna zajednica podjednako vodi računa i o jednom i drugom. Uz osiguranje kvalitetne infrastrukture u svim osnovnim školama u Starom Gradu, ne izostaje ni pažnja za uspješne osnovce, srednjoškolce, sportiste.

Brojni su primjeri kada je uspjeh naših osnovaca na kantonalnim, državnim, regionalnim, pa i međunarodnim takmičenjima prepoznao i nagradio općinski načelnik mr Ibrahima Hadžibajrić. Danas je takva nagrada pripala najboljim mladim robotičarima iz naše općine: Amini Alić, Amal Hrnjić i Daniju Kadriću koji su pojedinačno ostvarili najbolje vrijeme u programiranju robota na upravo završenoj općinskoj Ligi iz robotike.

Takmičili smo se koji će robot dobiti više bodova i ko će biti brži. Roboti su imali svoju stazu, trebali smo da programiramo da ide po stazi i da bude sto brži. Ja sam ga programirao za 11 sekundi”, ispričao je Dani Kadrić, učenik OŠ “Saburina”.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Njegove kolegice iz OŠ “Šejh Muhamed ef Hadžijamaković” Amina i Amal uspjele su programirati robote za desetak sekundi.

Amal je ispričala kako se odlučila za robotiku.

Od početka sedmog razreda bavim se robotikom i učim o ovome, a uključio me nastavnik. Čuli smo za općinsku ligu i odlučili da pokušamo. Prvo takmičenje iz robotike je bilo u našoj školi i tako smo počeli“, ispričala je ova djevojčica.

Ovim talentovanim i uspješnim mladim učenicima načelnik Hadžibajrić je čestitao na postignutom uspjehu i uručio novčane nagrade, poručivši im da nastave i dalje da se trude i rade, te da je njihova lokalna zajednica ponosna na njih i uvijek im stoji na raspolaganju.

Liga u robotici pokrenuta je početkom školske 2019/2020. godine. Nakon odigrana dva kola, uslijedila je pandemija korona virusa, te je ostatak takmičenja završen u online formi. Ipak, završno kolo u školskim prostorijama OŠ “Edhem Mulabdić” na kojem je izabrana najbolja robotičarska ekipa za školsku 2020/2021. godinu, te najbolji pojedinci. Robotički tim OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” pokazao je najbolje vještine, te je sa 440 bodova zasluženo osvojio prvo mjesto.

Drugo mjesto osvojila je OŠ “Hamdija Kreševljaković” sa 430 bodova, dok su treći bili osnovci sa Mošćanice iz OŠ “Vrhbosna”, sa ukupno 420 bodova, saopćili su iz Općine Stari Grad.