Stotine ukradenih predmeta pronađeno u Italiji

Italijanska umjetnička policija vratila je “arheološku riznicu” od gotovo 800 ukradenih predmeta iz Belgije u jednoj od najvećih operacija te vrste u zemlji.

Kolekcija je sadržavala “artefakte izuzetne rijetkosti i neprocjenjive vrijednosti”, navodi se u priopćenju službe za zaštitu kulturne baštine karabinjera u ponedjeljak.

Među pronađenim predmetima bile su apuljske vaze s crvenim likovima, amfore, crno obojena keramika, glinene glave, krilate statue i likovi od terakote.

Predmeti datiraju iz 6. u 3. vijek p.n.e. i zaštićeni su “kodom kulturnog nasleđa i pejzaža”, prema saopštenju za štampu, a procenjuju se na oko 11 miliona eura.

Tokom potrage pronađena je prava arheološka riznica, koja se sastojala od stotina pronađenih figura keramike Apulija i drugih daunskih stela, koje su sve ilegalno izvezene iz Italije, a koje su potom zaplijenjene u Belgiji“, navodi se u priopćenju za javnost.

Tehnički pregled koji je u Belgiji obavio talijanski savjetnik za arheologe naglasio je autentičnost i historijsko-kulturnu vrijednost 782 arheoloških nalaza“.

Predmeti su zaštićeni talijanskim zakonom

Pljačka drevne umjetnosti u Italiji nije nova pojava. Ono je staro koliko i Rimsko carstvo, koje se nije borilo samo sa vlastitim grobarskim napadačima ili “tombarolijima”, kako su poznati u Italiji, već je ukralo i bogatstvo drugih naroda.

Tokom 2020. godine zabilježen je značajan porast trgovine opljačkanim artefaktima na Facebook grupama širom svijeta, prema Katie Paul, ko-direktorici Istraživačkog projekta za trgovinu antikvitetima i baštinu. U aprilu i maju, jedna od najvećih grupa koju je projekat pratio gotovo se udvostručila na 300 000 članova, piše CNN.