Turistički radnici na današenjem protestu poručili “dosta politike preko naših leđa”

Turistički radnici i danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu, tražeći da Vijeće ministara BiH olakša ulazak stranih turista u BiH.

Šetnjom od Sebilja do zgrade institucija BiH upozorili su kako je dosta politike preko njihovih leđa.

Proteste je organizovalo Udruženje turističkih vodiča Sarajeva “Vučko”, Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja poslodavaca trgovine, ugostiteljstva i turizma “Horeca RS”, turističkog klastera UNA-SANA te turističkog klastera Hercegovine.

Protest su najavili 30. maja nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo prijedlog odluke o novim uslovima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Foto: Patria
Foto: Patria

Također, protest izražavaju zbog činjenice da ministri HDZ-a nisu podržali ulazak građana Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Saudijske Arabije bez viza tokom ljetnih mjeseci.

Odluka podrazumijeva i da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Njihovi zahtjevi su:

– Ukidanje obaveznog PCR testa za strance koji su uredno vakcinisani minimalno 15 dana prije dana ulaska u BiH

– Ukidanje obaveznog PCR testa za strance koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19, uz obaveznu predožbu dokaza

– Obavezan negativan PCR test ili brzi antigenski test za turiste koji ne zadovoljavaju navedene kriterije, ne stariji od 72 sata

– Djeci do 15 godina omogućiti ulazak u BiH bez testiranja

– Privremeno ukidanje viza za turiste iz Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske.