U BiH 17 novih slučaja zaraze koroanvirusom, dvoje preminulo

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini na koronavirus pozitivno je 17 osoba, nakon što je testirano 1.186 uzoraka.

Nažalost, preminule su dvije osobe.

Kanton Sarajevo

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova nova slučaja zaraze koronavirusom.

Testirano je 397 uzoraka, a od infekcije oporavilo se sedam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije. Jedna osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 17 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu četiri, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 13.

Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 773 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.646 osoba zaraženih koronavirusom i 51.238 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 45 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 79 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 229 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 40 poziva, a 133 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 835 uzoraka, od kojih je 15 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 713.998 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.939 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 125.888 pacijenata. U protekla 24 sata, oporavljeno je 65 osoba.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolinici u Foči i Bolnici Sv. Vračevi izvršeno je testiranje 145 laboratorijskih uzoraka, a SARS-CoV-2 potvrđen je kod dvije osobe.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.346 slučajeva koronavirusa, a preminula je ukupno 3.781 osoba kod koje je potvrđen test na koronavirusa.

U Republici Srpskoj, od novog koronavirusa, do sada se oporavilo 49.975 osoba, a testirano je ukupno 284.369 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 65, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 23, a u ostalim bolnicama 42. Na respiratoru je šest osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 616 osoba, a nadzor je završen kod 192.923 osobe.

Brčko distrikt

U posljednja 24 sata u Brčko distriktu BiH testirano je 206 uzoraka na koronavirus.

Nisu zabilježeni pozitivni kao ni smrtni slučajevi. Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata oporavilo se 10 osoba.