U Bosni i Hercegovini 23 nova slučaja zaraze koronavirusom

Prema posljednjim informacijama o koronavirusu u Bosni i Hercegovini, prijavljeno je 23 novozaraženih i četiri smrtna slučaja.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno pet osoba od testiranih 422.

Od Covid-infekcije se oporavilo 13 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih dvije osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 28 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koji se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, nije bilo otpuštenih pacijenata sa liječenja. Kanton Sarajevo danas bilježi 179 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 882 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.606 osoba zaraženih koronavirusom i 51.144 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 30 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 49 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 164 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 115 poziva, a obavljeno je i 136 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano blizu 900 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, kao i revakcinisanje zdravstvenih radnika.

S obzirom da će se danas utrošiti sve preostale vakcine, imunizacija u Zetri će se zaustaviti do sljedeće isporuke vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljena su 1.324 uzorka , od kojih je 14 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 703.360 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.809 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 125.216 pacijenata.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan novi smrtni ishod u Tuzlanskom kantonu.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.526.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 400 lаbоrаtоriјskih uzоrаka, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd sеdаm оsоbа.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Priјеdоrа i Tеslićа.

Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 64.318 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 3.767 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U RS, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilo 48.387 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 282.210 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 104 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 46, а u оstаlim bоlnicаmа 58 . Nа rеspirаtоru је 17 оsоbа (12 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, 5 u оstаlim bоlnicаmа).

U RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 923 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 192.570 оsоbа.

Brčko distrikt

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano dva nova slučaja zaraze virusom korona.

Preminula je jedna muška osoba.