U Hagu danas presuda Stanišiću i Simatoviću

Nekadašnjim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću danas će biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

Mehanizam je ranije ovog mjeseca prilikom objavljivanja datuma izricanja presude naveo da je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu do 24. juna.

Također je naloženo Srbiji da odredi zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji će ispratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Nizozemskoj, gdje će ih predati vlastima te zemlje.

Oni su također bili dužni osigurati i njihovu ličnu sigurnost do predavanja.

Nizozemskoj je naloženo da osigura transport Stanišića i Simatovića pod pratnjom od aerodroma do Pritvorske jedinice.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U aprilu ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužilaštvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.