Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U Sarajevu danas četvero novozaraženih, bez smrtnih ishoda

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus pozitivne četiri osobe od testiranih 508 navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od Covid-infekcije se oporavilo devet osoba i, na sreću, nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, dvije osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 29 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 12, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 19. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koja se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata nije bilo otpuštenih pacijenata sa bolničkog liječenja. Kanton Sarajevo danas bilježi 168 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 868 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.615 osoba zaraženih koronavirusom i 51.164 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 11.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 45 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 103 brisa, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 287 briseva za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 72 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 109 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Zaustavljena vakcinacija

S obzirom na to da su utrošene sve raspoložive količine vakcina, proces imunizacije u Zetri je zaustavljen do sljedeće isporuke vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.