U Sarajevu tri osobe zaražene koronavirusom

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova nova slučaja zaraze koronavirusom.

Testirano je 397 uzoraka, a od infekcije oporavilo se sedam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije. Jedna osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 17 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu četiri, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 13.

Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 773 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.646 osoba zaraženih koronavirusom i 51.238 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 45 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 79 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 229 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 40 poziva, a 133 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.