Uskoro: Pametne gume koje bi vam mogle pomoći u boljoj vožnji

Skloni smo gumama kao velikim kružnim komadima crne gume koji se samo kotrljaju cestom, ne razmišljamo puno o njima dok nešto ne krene po zlu i zaglavite u čekanju pomoći na cesti ili dok ne iskopate rezervni dio iz prtljažnika.

Kad bi gume mogle razgovarati, mogle bi zahtijevati više poštovanja.

Možda biste prestali dopustiti da se podnapuhaju i istroše. Ili bi vas mogli upozoriti na čavao u gaznom sloju koji će za nekoliko dana upaliti upozoravajuću lampicu pritiska u gumama. Mogli bi vam čak pomoći da vozite bolje, zaustavite se prije i dobijete bolju kilometražu.

Ovakva pametna tehnologija guma već se koristi, a kompanije za gume dodaju posebne senzore na određene gume. I na kraju će ove tehnologije postati široko rasprostranjene, rekao je TJ Campbell, menadžer informacija i ispitivanja guma u mrežnom prodavaču Tire Rack, jer su informacije koje gume mogu pružiti toliko ključne.

Apsolutno predviđam da će se to dogoditi“, rekao je, “Ako je to iz bilo kog drugog razloga, osim ako je to osnova za potpuno autonomnu vožnju“.

Samovozeći automobili imat će dovoljno slučajnih varijabli s kojima se mogu boriti bez neočekivanih problema sa gumama, rekao je. Što više ima upozorenja o potencijalnom problemu, poput curenja zraka ili istrošenih gazećih slojeva, to bolje. Samovozeći automobil takođe neće imati osjećaj iskusnog ljudskog vozača kada je površina ceste klizava ili se automobil približava proklizavanju. Kompjuterizovane tehnologije guma moći će brže i preciznije otkriti predstojeći gubitak vuče od sistema za kontrolu stabilnosti i kontrole vuče koji se koriste na većini automobila danas.

McLarenov nedavno predstavljeni Artura super automobil vrijedan 225.000 američkih dolara dolazit će opremljen Pirelli P Zero Trofeo gumama koje su ugrađene u računarske čipove. Ti čipovi će računalima u automobilu slati informacije o pritisku vazduha i temperaturi u gumama, što će vlasnicima McLarena pomoći da izvuku najbolje performanse na trkačkoj stazi.

Promjene temperatura i tlaka zraka mogu u velikoj mjeri utjecati na izvedbu guma, a time i automobila, na stazi. Hladne gume možda neće prijanjati kao toplije. U međuvremenu, prenapuhane gume imat će manje kontaktnog područja s asfaltom, dok podnapuhane neće biti dovoljno čvrste da omoguće dobru kontrolu.

Francuski proizvođač guma Michelin nudi Track Connect 2, koja je aplikacija na vozačevom mobilnom telefonu za direktnu komunikaciju sa senzorima koji se mogu ugraditi u gume. Aplikacija može preporučiti vozaču da poveća ili smanji pritisak zraka u gumama ili može upozoriti na curenje. Na primjer, gume koje su standardne za novi Porsche 911 GT3 rade s ovim sistemom.

Performanse druge vrste još su kritičnije za gume visoke 14 stopa koje se koriste na rudarskim kamionima. Ove ogromne gume mogu koštati po 50.000 američkih dolara, a koriste se na kamionima veličine skromne dvokatne prigradske kuće.

Te operacije izvode 24/7“, rekao je Brian Goldstine, predsjednik rješenja za mobilnost i upravljanje voznim parkom u Bridgestone Americas. “I oni žele maksimizirati teret i maksimizirati brzinu tih vozila u rudniku“.

Senzori u velikim gumama prenose informacije koje se mogu kombinirati s drugim podacima koji dolaze iz kamiona, poput brzine kretanja ili jačine okretanja, kako bi se stekao osjećaj kako gume upravljaju sojevima, a ne oslanjaju se na unaprijed određena pravila.

Tako da ne moraju koristiti općenitije industrijske standarde oko toga koliko brzo kamioni mogu voziti ili koliko tereta“, rekao je. “Dajemo im podatke u stvarnom vremenu, podatke iz stvarnog svijeta“.

Pametne gume mogu takođe otkriti kada se u nekim situacijama izgubi vuča. Pirellijev CyberTire to bi mogao učiniti na mokrim putevima mjerenjem, dok se guma kotrlja, koliko se njegov profil savija prema površini puta, rekao je Pierangelo Misani, šef istraživanja i razvoja talijanskog proizvođača guma. Ako se gazni sloj ne savija puno, to znači da se vozi po vodi i gubi kontakt s čvrstom cestovnom površinom.

Moderni automobili već imaju kompjuterizovane sisteme za kontrolu stabilnosti kako to zahtijevaju američki propisi. Ovi sustavi djeluju otkrivanjem kada je vozilo počelo proklizavati i vraćaju ga u red kratkim pritiskanjem kočnica na određenim pojedinačnim točkovima. Sistemi koji otkrivaju gubitak vuče unutar same gume mogli bi pomoći automobilima da reaguju brže i bolje, kažu kompanije za gume.

Isto vrijedi i za antiblokirne kočnice ili ABS, još jedan sigurnosni sistem koji je već na modernim automobilima. Ovi sistemi brzo “pumpaju” kočnice kako bi sprečili da prebrzo zaustave točkove – blokirajući se – zbog čega gume klize po površini ceste. Kako se gume troše, pametni sistemi guma mogu omogućiti ABS računarima u automobilu da se automatski prilagođavaju kako se gazeći slojevi istroše, kažu kompanije za gume.

Pokazali smo da možemo nadoknaditi 30% gubitka zaustavnog puta koji dolazi od novih nasuprot istrošenim gumama“, rekao je Goodyear-ov Helsel.

Ipak, prije nego što se ovi sistemi mogu široko koristiti, potrebna je neka vrsta standardizacije. Vulkanije će morati surađivati ​​kako bi svi njihovi senzori komunicirali na sličnom “jeziku”, rekao je Campbell.

To će značiti da jedan automobil neće morati cijeli život koristiti istu marku guma. Kupci žele izbor, rekao je Campbell. Tek kada su ovi sustavi zamjenjivi, rekao je, gume na automobilima većine ljudi počet će progovarati, piše CNN.