Venera: NASA najavila dvije nove misije

NASA je najavila da šalje dvije nove misije na Veneru kako bi ispitala atmosferu i geološke karakteristike planete.

Misije, kojima je dodijeljeno po 500 miliona američkih dolara, treba da započnu između 2028. i 2030. godine.

Administrator NASA-e Bill Nelson rekao je da će misije pružiti “šansu da istraže planetu na kojoj nismo bili više od 30 godina”.

Posljednja američka sonda koja je posjetila planetu bio je Magellanov orbiter 1990. godine.

Međutim, druge svemirske letjelice, iz Evrope i Japana, od tada su kružile oko planete.

Misije su odabrane prema postupku stručne provjere i odabrane su na osnovu njihove potencijalne naučne vrijednosti i izvodljivosti njihovih razvojnih planova.

Venera je druga planeta od sunca i najtoplija planeta u Sunčevom sistemu s površinskom temperaturom od 500 ° C – dovoljno visokom da rastopi olovo.

Nada uspona nove misije na Veneru

Misija Davinci + (Istraživanje duboke atmosfere Venere o plemenitim gasovima, hemiji i slikanju) mjerit će atmosferu planete kako bi stekla uvid u to kako se ona formirala i razvijala. Takođe će imati za cilj utvrditi da li je Venera ikada imala okean.

Očekuje se da će Davinci + vratiti prve slike geoloških karakteristika planete “tesserae” u visokoj rezoluciji. Naučnici vjeruju da bi ove osobine mogle biti usporedive s kontinentima na Zemlji i mogle bi sugerirati da Venera ima tektoniku ploča.

Druga misija, Veritas (Energija Venere, Radio nauka, InSAR, Topografija i Spektroskopija), mapirat će površinu planete kako bi razumjela njenu geološku istoriju i istražila kako se ona razvijala toliko drugačije od Zemlje.

Upotrijebit će oblik radara za utvrđivanje kota površine i otkriće da li se vulkani i zemljotresi još uvijek događaju.

Zapanjujuće je koliko malo znamo o Veneri, ali zajednički rezultati ovih misija reći će nam o planeti od oblaka na nebu preko vulkana na njenoj površini sve do same njezine srži“, rekao je Tom Wagner iz Nasin Odeljenje za planetarne nauke.

Bit će to kao da smo ponovno otkrili planetu“, dodao je, prenosi BBC.