Vezani, pa ubijani: U Kalinoviku pronađeni posmrtni ostaci sedam žrtava

U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnoj grobnici.

Prema tome, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba, čiji su ostaci pronađeni.

Istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba, koje sudjeluju u procesu ekshumacije, koja se na navedenoj vrlo nepristupačnoj lokaciji, vrši već sedam dana, u svim vremenskim uvjetima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

U procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe –INO BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudbene medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebni radni i mehanizacija, kao i policijski djelatnici SIPA, te policijski djelatnici MUP-a RS koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uklučenih u proces traženja nestalih osoba u BiH.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.