Video/ Snimak koji prikazuje zvjerstva Stanišića i Simatovića

Nekadašnjim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću danas će biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

Mehanizam je ranije ovog mjeseca prilikom objavljivanja datuma izricanja presude naveo da je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu do 24. juna.

Također je naloženo Srbiji da odredi zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji će ispratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Nizozemskoj, gdje će ih predati vlastima te zemlje.

Video koji prikazuje sva zvjerstva

Snimak koji datira od 17. jula 1995. godine, a koji je načinjen kod Trnova, svjedoči o zvjerstvima optuženih. Obišao je svijet kada je prvi put u Hagu prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Prikazuje ubistva šestorice dječaka i muškarca iz Srebrenice.

Upravo su Jovica Stanišić i Franko Simatović odgovorni, osim za brojne druge zločine, i za ovaj zločin.

Na snimku se vide osobe u maskirnim uniformama sa srpskim zastavama na beretkama i kačketima kako iz vojnog kamiona izvlače mršave muškarce u civilnoj garderobi s vezanim rukama na leđima. Neki od njih su surovo pretučeni, s mnoštvom podliva na licu, prenosi Klix.ba.

U jednom kadru se vide nepomični vezani ljudi kako leže na podu na gomili. Uniformisani, koji sjedi pored, jednog šutira nogom u glavu uz riječi “Šta se treseš, p. ti materina“.

Sa strane se nešto kasnije čuje: “Vidi ovog’, ukakio se“.

Naredni kadar pokazuje samu egzekuzciju: trojica muškaraca vezanih ruku stoje u koloni. Uniformisani ih odvajaju polako, jednog po jednog, i ubijaju ih rafalom u leđa. Dok prvog ubijaju, drugi i treći mirno čekaju na red. Dok ubijaju drugog, treći i dalje nepomično stoji. Nakon ubistva trećeg, čuje se muški glas: “E, jebeš ga, i ova je crkla (baterija na kameri). Jeste, majke mi… Ali, izdržat će, radite vi…”.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandanti jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Po optužnici, pod kontolom SDB-a bila je i zloglasna jedinica Škorpioni, čija su zvjerstva obišla svijet nakon što je u Hagu prikazan šokantan videosnimak na kojem se vidi kako ubijaju šestoricu srebreničkih dječaka i muškaraca u blizini Trnova 17. jula 1995. godine.