Zdravstveni radnici preko razglasa vozila Hitne pomoći pozvali Fortu i Vranića

Članovi Sindikat doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja KS okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Preko razglasa vozila Hitne pomoći danas su prozvali premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i resornog ministra Harisa Vranića da im se obrati.

Njihov cilj je da na miran i dostojanstven način ukažu na nezadovoljstvo odnosom prema zdravstvu u cjelini, a posebno prema radnicima u zdravstvu i pacijentima, te obavezu Vlade KS da uvažava sindikate kao socijalnog partnera.

Pozdvali su premijera Fortu i minsitra Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i da im se obrate.

Ovo je treća Vlada koja ne poštuje nijednu sudsku presudu. Mi ćemo na kraju biti prisiljeni da idemo prema Strasbourgu. Ovdje se radi o povećanju od 120 KM kako bi se linearno posložili koeficijenti, u odnosu na povećanje koje su doktori medicine i stomatologije dobili preko 600 KM. Mi ne tražimo povećanje 600 maraka, nego da plate budu u nivou u kojem su bile prije 2019.godine“, kaže za N1 Mubera Šahinagić, inžinjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike i sindikalni aktivista.

Skoro dvije godine se bore samo za povećanje plate svim grupama zdravstvenih uposlenika koji nisu ostvarili ta prava u Kantonu Sarajevo. Sa sudskim presudama u rukama imaju argumente za to – svi uposlenici jednog sektora moraju biti jednako tretirani, ne može se povećavati koeficijent samo jednoj grupi uposlenika, nego se mora povećavati plata i ostalim grupama uposlenika.

Dolaskom ministra Harisa Vranića na funkciju mi kao predstavnici većinskog Sindikata doktora medicine i stomatologije imali smo dva susreta, no indikativno je da nikada nismo razgovarali sa premijerom Edinom Fortom, koji je potpisao kolektivni ugovor sa manjinskim, drugim Sindikatom doktora medicine i stomatologije kojim je po drugi put povećao prava grupe uposlenika u javnom sektoru“, kaže za N1 Mubera Šahinagić.

Podjele u sindikatu, odbijanje zahtjeva medicinara za potrebno povećanje plata, a protiv diskriminacije, rad bez Kolektivnih ugovora nastavak je borbe nakon borbe sa Covidom19.