Adnan Delić najavio posljednji javni poziv: 1.300.000 KM za mlade koji žele pokrenuti biznis

Povodom objavljivanja Javnog poziva za podnošenje prijava na program “Podrška mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata”, ministra privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas konferenciju za medije u prostoru advokatske kancelarije advokata Ahmeta Kahrimana, korisnika poticaja za mlade Ministarstva privrede KS.

Inače, ovo resorno ministarstvo danas objavljuje posljedni javni poziv iz ovogodišnjeg Plana provođenja Programa razvoja male privrede na području Kantona Sarajevo.

Ovaj objavljeni Javni poziv ima za cilj probuditi preduzetnički duh kod mladih i motivisati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provedivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa“, kazao je na ovoj konferenciji ministar Delić.

Dodao je i kako je ukupan iznos planiranih sredstava za provođenje svih aktivnosti po ovom programu 1.300.000 KM, kao i da je predviđena poticajna grant podrška po pojedinačnom korisniku koja se, u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 18.600 KM.

Ministar Delić je pojasnio da od ovog ukupnog iznosa, kao osnovnu grant podršku pojedinačni korisnik može dobiti u maksimalnom iznosu do 15.000 KM, dok je od preostalih 3.600 KM, 3.000 KM predviđeno za finansiranje isplate minimalne mjesečne neto plaće za prvih šest mjeseci rada i dio troškova svih zakonom propisanih poreza i doprinosa na neto plaću, te ostale naknade u ukupnom iznosu od 600 KM za odabranog podnosioca prijave koji je zaposlen kod korisnika sredstava.

Po ovom Javnom pozivu dozvoljeno je podnijeti samo jednu prijavu“, naglasio je ministar.

Precizirao je i kako pravo učešća u njegovoj implementaciji imaju mladi, shodno Zakonu o mladima FBiH, u dobnoj skupini od 18 do 35 godina, s prebivalištem na području Kantona Sarajevoi, te koji su prijavljeni na evidenciji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”.

Vrlo važno je i da imaju želju da se bave vlastitim biznisom i da su spremni pokrenuti poslovni subjekt u svom stopostotnom vlasništvu u slučaju da budu odabrani podnosioci prijave, te da su spremni osigurati vlastito sufinansiranje minimalno 10% od ukupne vrijednosti odobrenih poticajnih grant sredstava iz ovog programa“, pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da je 31. decembar 2021. godine krajnji rok za zaključivanje ugovora s poslovnim subjektom, korisnikom poticajnih sredstava, koji je u stopostotnom vlasništvu odabranog podnosioca prijave i koji Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo dostavi neophodnu dokumentaciju do 15. decembra ove godine.

Ovim programom je predviđeno da se obezbijedi podrška i finansijski poticaj za pokretanje vlastitog start up poslovnog subjekta za oko 70 mladih nezaposlenih osoba s područja Kantona Sarajevo.

Rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv je 30 dana od dana objave obavještenja ovog Javnog poziva u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Advokat Kahriman, kao korisnik poticaja za podršku mladima u osnivanju start up poslovnog subjekta iz 2019. godine, kazao je da mu je ovaj program bio vjetar u leđa i olakšavajuća okolnost koja mu je pomogla da kao tek osnovan poslovni subjekt opstane u vrijeme početka pandemije koja je otežala poslovanje i onima koji su već duže bili u poslu.

Zahvaljujem Ministartsvu privrede KS na ovoj prilici i pozivam sve mlade koji imaju ideju i snove da iskoriste ovu priliku i prijave svoj biznis plan. Uz sredstva koja su značajna i mentorstvo koje ćete dobiti po odobrenju vašeg binis plana imat ćete priliku da pokušate, pa ako i ne uspijete moći ćete reći da ste probali“, istakao je advokat Kahriman.