Analiza/ Završeno je Evropsko prvenstvo, utisci, najbolji igrači, najveća iznenađenja

Nogometaši Italije su na stadionu Wembley u Londonu savladali Englesku nakon penala i po drugi put u historiji postali prvaci Evrope.

Evropsko prvenstvo je bilo zanimljivo, mjesec dana jako dobrog fudbala, velikih iznenađenja, emotivnih trenutaka i sjajnih golova. Italija je na krovu Evrope, Englezi su izgubili svoje prvo finale i fudbal se ipak nije vratio kući, nego je otišao u Rim.

Italija je odigrala sjajan turnir, počeli su iz grupe A zajedno sa Velsom, Švicarskom i Turskom. Ostvarili su tri pobjede uz gol razliku 7-0.

U nokaut fazi prvi meč su imali sa Austrijom gdje su se “provukli” nakon produžetaka i slavili rezultatom 2:1. Sljedeća prepreka za Azzure je bila reprezentacija Belgije, koja je važila za velikog favorita.

Izabranici Roberta Mancinia su održali jedan fudbalski čas Beligiji i slavili rezultatom 2:1 i plasirali se u polufinale gdje su nakon penala izbacili Španiju.

Foto: Twitter
Italija je na krovu Evrope

Englezi su imali malo čudan put do finala. Počeli su u grupi D sa Hrvatskom, Češkom i Škotskom. Ostvarili su dvije pobjede i jedan remi sa gol razlikom 2-0. Engleze je sačekala Njemačka u nokaut fazi, a oni to rješavaju lagano u svoju korist rezultatom 2:0.

Sljedeća prepreka je bila ekipa Ukrajine, koju su demolirali rezultatom 4:0 i plasirali se u polufinale, gdje su dobili Dansku rezultatom 2:1.

Bilo je dosta kontraverzi oko Gordon Albiona na ovom prvenstvu, igrali su skoro sve utakmice kod kuće na Wembleyu, a i penal kojim su izbacili Dansku je bio sve samo ne penal. Bilo je sigurno da će dati sve od sebe da uzmu trofej, ali na kraju loše šutiranje penala je zaustavilo put fudbala prema kući.

Foto: Twitter
Englezi nisu uspjeli vratiti fudbal kući

Ovo Evropsko prvenstvo ćemo pratiti po mnogim stvarima, a jedna od njih je i pad Eriksena na utakmici između Danske i Finske.

Najtužniji i najstrašniji momenat ovog turnira se desio 12. juna kada se u finišu prvog poluvremena Eriksen samo srušio na travnjak.

Ljekari su uspjeli reanimirati Eriksena i on je pri svijesti napustio stadion na nosilima. Operisan je i oporavio se ali nažalost turnir je morao da propusti. Njegova Danska se hrabro borila i da nije bilo Sterlingovog pada i nepostojećeg penala možda bi igrali i finale.

Foto: Twitter
Christian Eriksen se samo srušio na travnjak

Igračem turnira proglašen je Donnarumma, golman Italije.

Mladi Gianluigi odradio je skoro pa savršen turnir, bio je pravi zid na golu Azzura, a u to su se dobro uvjerili Belgijanci kojima je odbranio skoro pa sve što su ošutali. Na kraju “skinuo” je i dva penala u samom finalu, a i u polufinalu protiv Španije pokazao je kako se brane penali. Apsolutno zaslužena nagrada.

Foto: Twitter
Donnarumma igrač turnira

Najbolji strijelac turnira je Cristiano Ronaldo sa pet golova, isto toliko je postigao i Patrik Schick s tim da Ronaldo ima jednu asistenciju više i zato njemu ide ova nagrada. Popularni CR7 je u ovaj turnir ušao sa 36 godina i ovo je možda zadnji put da smo ga gledali na Evropskom prvenstvu.

Kao i uvijek dao je sve od sebe i pokazao još jednom u kakvoj je formi i zasluženo osvaja ovu nagradu. Njegov put i put Portugala zaustavila je Belgija u nokaut fazi.

Foto: Twitter
Ronaldo najbolji strijelac prvenstva

Najbolji asistent Eura je Steven Zuber iz Švicarske sa četiri asistencije. Zuber je u meču protiv Turske podijelio tri asistencije i imao je jednu protiv Francuske što mu je bilo dovoljno da osvoji prvo mjesto i postane najbolji asistent prvenstva.

Foto: Twitter
Steven Zuber je najbolji asistent prvenstva

Najbolji mladi igrač prvenstva je Pedri iz Španije. Momak tek ima 18 godina, a odradio je turnir na zavidnom nivou. Mediji već pišu da bi mogao biti nasljednik Inieste i Xavija, teške kopačke za nositi ali ovaj momak definitivno ima potencijala za velike stvari. Njegov put je stao u polufinalu.

Foto: Twitter
Pedri najbolji mladi igrač

Najveće iznenađenje Eura (dark horse) je reprezentacija Švicarske. Nekako su se provukli u grupnoj fazi sa četiri boda, ali onda su priredili najveće izneneđenje prvenstva. U nokaut fazi ih je dočekala moćna Francuska, gubili su 3:1, stigli zaostatak i na penale izbacili prvaka svijeta.

Sljedeća prepreka je bila reprezentacija Španije, sa njima su se isto nosili jako dobro, ali nažalost ovaj put Španci su bolje šutirali penale i plasirali se u polufinale. Sve čestitke hrabrim Švicarcima.

Foto: Twitter
Švicarska “dark horse” turnira

Najveće razočarenje je definitivno reprezentacija Francuske. Bili su apsolutni favoriti za trofej, svi su ih već vidjeli tu, čak su se i pojačali Benzemom, ali ni to nije pomoglo. Igrači kao da su se zasitili i nisu imali volje da igraju, prokockali su veliku prednost protiv Švicarske, trener je napravio neke ključne greške i već u nokaut fazi su spakovali kofere i otišli kući.

Mediji su pisali da je reprezentacija u rasulu, da se igrači svađaju i da gori ogroman požar. Šta će biti sa njima ostaje nam da vidimo.

Foto: Twitter
Francuska razočarala

Najveće razočarenje od igrača bio je Kylian Mbappe. Momak koji inače nemilosrdno daje golove i neuhvatljiv je na svojoj strani bio je neprepoznatljiv. Završio je prvenstvo sa nula golova i samo jednom asistencijom i čak je promašio odlučujući penal protiv Švicarske i poslao svoju reprezentaciju kući.

Foto: Twitter
Kylian Mbappe najviše razočarao

 

Na ovom Evropskom prvenstvu, postignuta su 142 gola, 2,78 po utakmici, pokazano je 145 žutih kartona i šest crvenih i zanimljivo da je ovo prvenstvo sa najviše autogolova ikad, čak 11.

Sve u svemu jako zanimljiv turnir u kojem smo uživali protekli mjesec dana, a po našem sudu idealnih 11 igrača turnira bi bili: Donnarumma(GK), Joakim Mæhle, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Luke Shaw, Xhaka, Kevin DeBruyne, Jorghino, Pedri, Cristiano Ronaldo, Patrik Schick.