Apartman u Neumu od 40 KM, kafa uz plažu 2,50 KM, pizza između 7 i 15 KM

Turistička sezona u Neumu, jedinom bh. gradu na moru uveliko traje. Turisti su većinom građani Bosne i Hercegovine i dijasporci.

Konobar hotela “Sunce”, jednog od najisaknutijih hotela u Neumu, kaže za N1, ipak da se po broju gostiju osjeti da ih nema toliko kao što je bilo prije pandemije Covid 19.

“Nekada u Neumu bude i po 30.000 ljudi, vjerovali ili ne. Neum sve njih ne može primiti, jer nema tog smještajnog kapaciteta, ali dođe narod i preko dana samo da se okupa”, govori ovaj sugovornik koji radi u Neumu od osamdesetih godina.

Ono što je primjetno jeste da je Neum čist grad. Iako su plaže krcate, teško se može vidjeti papirić na njima ili na ulici. Kanti za smeće ima na svakom koraku, a more je za ovaj dio sezone čisto i toplo. U hotelima, ovisno od “star ratinga”, cijene za dvije osobe, primjerice s uključenim doručkom, kreću se od 100 do 250 KM. Sobe i apartmani su jefitniji. Pa tako, cijene po osobi za noć idu od 40 KM pa na više. Kafu, tik uz plažu, možete popiti za 2,50 KM, mineralnu vodu za istu cijenu, sokove za 3 KM, a pizze se kreću između 7 i 15 KM. Kugla sladoleda iznosi 1 KM. Svježi morski specijaliteti mogu se pojesti gotovo u svakom restoranu. Za lignje ćete izdvojiti 20 KM, salatu od hobotnice ćete platiti 25 KM, srdele 12 KM, a za oradu ili lubin 35 KM.

Do Neuma danas, između ostalog možete, bez prelaska granice preko krivudave Svitave, magistralnom cestom Stolac – Neum, ali i preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Za tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, nije vam potreban PCR test ili potvrda o cjepljenju.

Vezano za cestu Neum – Stolac, istaknimo, procjenjuje se da će se po završetku gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta. Radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum izvode se u skladu s planiranom dinamikom, a kompletna dionica dužine 36 kilometara podjeljena je na sedam lotova. Nedavno su okončani radovi na dionici Stari Neum – Broćanac (dugačka 12 kilometara), a trenutno se radi na dionici Broćanac – Prapratnica, uključujući i radove na raskrižju Babin Do i Oskrušnica. Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Neum – Stolac utrošit će se oko 72.000.000 KM.

Očekivani završetak radova na cijeloj cesti je prva polovica 2022. godine, prenosi portal Buka.