Bajramluk: Posebna radost za svakog mališana

Muslimani širom svijeta obilježavaju sveti praznik Kurban-bajram, ali ono što najviše naše mališane obraduje jesu bajram banke ili bajramluci.

Kroz historiju Bajram je bio donositelji sreće, blagostanja i bio je prihvaćen kao dio vlastitog duhovnog nasljeđa i tradicije. Iz kuća se osjećao miris raznih tradicionalnih jela koji se širio mahalama, radost, druženje članova porodica i komšija tokom ovog svetog praznika.

Nešto što je specifično za Bajram jeste i bajramluk, što predstavlja posebnu radost za djecu.

Po običaju, djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i tokom posjete dobijaju bajramluk.

To može biti u vidu novca, čokolade ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke”. Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Bajram prelazi granicu života i smrti i postaje univerzalni blagdan čiji se bereket ne prosipa samo na žive muslimane, već u svojoj punini obuhvata i naše dobre prethodnike.

Allah, dž.š., kaže: “Oni koji poslije njih dolaze govore: ‘Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima. Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv’”. (El-Hašr, 10.).

Bajram Šerif Mubarek Olsun!