Članovi Bh. povorke ponosa sastali se sa Fortom: Nećemo odustati od prava da izađemo na ulicu i poručimo da smo tu

Članovi Bh. povorke ponosa nakon što su 12.7. prijavili povorku ponosa, te održali sastanak sa MUP-om Kantona Sarajevo i u međuvremenu dobili naložene mjere dodatne sigurnosti, danas su održali sastanak sa premijerom Vlade kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Kako su kazali premijera su informisali o postojećim preprekama sa kojima se suočavaju.

To je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje. Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora”, kazali su.

Zato su, kako kažu, predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem traže da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju Bh. povorke ponosa”, naveli su.

Bh. povorka ponosa 14. avgusta u Sarajevu pod sloganom: Pružamo otpor sa margine