Da li će upotreba jetpacka konačno krenuti?

Leigh Coates kaže da kada brzinom prolaziš kroz zrak noseći jetpack, čini ti se kao da možeš letjeti poput superheroja.

To je nevjerojatan osjećaj“, kaže umirovljeni američki pilot helikoptera. “Stvarno se osjećate kao da možete letjeti“.

Kako je kazao, zaista ih je teško koristiti. Jetpacks je prvi put ušao u javnu svijest širom svijeta davne 1965. godine, zahvaljujući filmu o Jamesu Bondu, Thunderball.

Superšpijuna, kojeg je tada glumio pokojni Sean Connery, naoružani ljudi progone na krov francuskog zamka, odakle se veže u svoj jet-rak kako bi odletio i pobjegao. Dajući dramatičan početak filma, dotični jetpack, Bell-Textron, razvijen je kao “čovjekova raketa” za američku vojsku pedesetih godina.

Iako je američka vojska na kraju smatrala da je preopasna za upotrebu, učinila je trik s tajnim agentom 007, ili barem Conneryjevim dvostrukim vratolomijama. Sada 56 godina kasnije, jetpack tehnologija je znatno napredovala, a oprema se ispituje za razne specijalne svrhe, poput brzog raspoređivanja spasilačkog osoblja u vanrednim situacijama ili za odbrambene snage.

Zapravo, dramatični videozapis prošlog mjeseca pokazao je kako Royal Marine testira mlazni raket kako bi pomogao u pomorskim operacijama ukrcavanja, uklanjajući potrebu za spuštanjem na konopu iz helikoptera.

Međutim, o čemu se rijetko raspravlja je potencijalna rekreativna upotreba jetpakova. Promatrači često ukazuju na brojne problematične probleme, počevši od zabrinutosti za sigurnost i okoliš – na kraju krajeva imate mlazni motor privezan za leđa – do regulatornih prepreka i pitanja kontrole letenja.

Ipak, dvije tvrtke, jedna u SAD-u, a druga u Velikoj Britaniji, sada omogućavaju građanima da plate isprobavanje mlaznjaka, iako je korisnik žicama pričvršćen na veliki metalni okvir kako bi spriječio nekontrolirano odlijetanje.

Može li ovo povećati popularnost?

Mislim da će se ova tehnologija prvo koristiti u posebnim slučajevima, prije nego što se nađe šira upotreba u rekreaciji“, kaže Benjamin Akih, vanredni profesor mašinskog i vazduhoplovnog inženjerstva na Univerzitetu Syracuse u New Yorku.

Mislim na vatrogasce, medicinsko i spasilačko osoblje, ili možda na provođenje zakona … široka upotreba jet-rakova u ovim specijaliziranim slučajevima može promovirati njihovo usvajanje u drugim oblastima, poput rekreacije i ličnih putovanja“.

Daniel Levine, stručnjak za trendove iz Avant-Guide Instituta, savjetodavne kuće sa sjedištem u New Yorku koja se fokusira na putovanje i potrošačke trendove, rekao je da iako su malo vjerovatni serijski rekreativni jetpakovi, prilagođena – i izuzetno skupa – jetpack iskustva “postat će sve češći. I korisnici neće biti vezani.

Mislim da će u narednih pet godina tragači za uzbuđenjem iz dubokog džepa moći iznajmiti mlazne pakete u nekoj zemlji u kojoj osiguravajuće kompanije neće pokvariti zabavu“, kaže on. “Moje je oko uprto u Dubai“, kaže on.

Jednom kada je tehnologija dovoljno laka za prosječnu Jane, osobna pogonska vozila će naći mjesto – prvenstveno dok se uzbuđuje“.

Zaslon računara pruža korisniku informacije o nivou goriva, motoru, temperaturama ispušnih plinova i statusu baterije.

Prosječna osoba, prosječne veličine i prosječnog zdravlja, neće imati problema“, kaže gospodin Mayman.

Jetpack Aviation je sada obučio oko 80 ljudi, a gospodin Mayman kaže da su mu se brojni promoteri obraćali oko uspostavljanja iskustava u zemljama, uključujući Japan i Australiju.

Skupa nam je vježba trčati jer je skupa tehnologija“, kaže gospodin Mayman.

U Velikoj Britaniji suparnička firma Gravity Industries takođe omogućava članovima javnosti da isprobaju svoj jetpack, iako, opet, s korisnikom pričvršćenim na sigurnosnu žicu. I Gravity, koji osigurava jetpack koji testiraju Royal Marines, i JetPack Aviation također kažu da započinju trkačke lige. Oni će se iz sigurnosnih razloga odvijati iznad vode.

Osnivač firme Richard Browning, bivši trgovac naftom i rezervista Royal Marinea, kaže da će planirana serija trka vjerovatno uključivati ​​obuku članova javnosti za nadmetanje u događajima.

Pustit ćemo da se ovo razvija prilično organsko, ali pretpostavljamo da ćemo obučavati puno članova javnosti“, kaže on.

Te dodaje: “Oni su obično imućne, karizmatične vrste muškaraca i žena. Jednom kad se obuče, poželjeli bismo se naći na znamenitim lokacijama poput Monaka ili područja zaljeva San Francisco. Imali bismo jetpack u bojama njihove kompanije pripremljen za njih“.

Sama utrka, dodao je, vjerojatno bi uključivala trkače opremljene mlaznim letovima, koji su se vrteli oko pilona i izvodili manevre za vrijeme leta leta džetpaka, što trenutno iznosi približno pet ili šest minuta.

To bi bilo nešto što se može pojaviti jednom u nekoliko mjeseci na različitim, sjajnim lokacijama širom svijeta,” dodaje Browning.

Kako je naveo, to je vrsta modela koju smo gledali. “To želimo pokazati, a ne pretpostaviti“.

Leigh Coates nada se da će se natjecati na trkama Gravity Industries. Ona je zapravo bila prva žena koja je letela Gravityovim jetpackom bez veze, još 2019. godine.

Takođe je letjela, pričvršćena za sigurnosnu žicu, sa JetPack Aviationom, još 2018. godine, za koju je ujedno bila i prva žena koja je koristila njegov jetpack, piše BBC.

Bio mi je san iz djetinjstva letjeti džet-paketima“, kaže gospođa Coates, koja živi na Aljasci.