Direktor GRAS-a u Turskoj, a firma “ni na nebu ni na zemlji”

Aktuelni v.d direktor GRAS –a Senad Mujagić početkom iduće sedmice treba da podnese izvještaj o dosadašnjem radu na sjednici Nadzornog odbora.

Mandat koji mu je produživan po mjesec dana obilježile su blokade računa, problemi u snabdijevanju gorivom, a što je uglavnom rješavano uplatama iz budžeta KS.

Računi GRAS-a i dalje su uglavnom blokirani, ali to nije bila prepreka da se odobri odlazak direktora i još nekoliko saradnika u Tursku.

Upravni odbor je odobrio direktoru putovanje. Obrazloženo je potrebom nabavke rezervnih dijelova za tramvaje“, rekao je predsjednik NO Adis Šehić.

Šehić ne zna koliko će putovanje koštati, niti ko od saradnika ide sa direktorom. Iako postoje problemi sa blokadama i dugovanjima NO nije želio osporiti odlazak u Tursku kako se njima ne bi moglo prigovoriti da su uzrokovali neke probleme u nabavkama.

Imajući u vidu da bi rezervni dijelovi trebali biti donacija postavlja se pitanje šta bi mogao biti problem, i da li je po starim navikama iskorištena prilika u GRAS-u za malo turizma javnim novcem.

Nedavno je delegacija GRAS-a boravila i u Beogradu koji je značajno poboljšao javni prevoz. Upitna je i svrsishodnost te posjete jer je GRAS još uvijek bliži stečaju nego funkcionalnom javnom preduzeću.

Iskustvo iz Beograda kako navode dobro obaviješteni izvori iz GRAS-a trebalo bi nadležne ponukati da provjere račune, posebno prenoćišta. NO konačno bi se trebao pozabaviti i načinom nabavke karti za gradski prevoz, a posebno njihovog uništavanja.

U suprotnom blokade će i dalje koštati samo građane Sarajeva čiji novac se troši na pokrivanje gubitaka, a odgovorni u GRAS-u će i dalje imati svoje metode za dodatnu zaradu.

Opomena je ovo i Vladi KS da ubrza procese u ovom preduzeću koje faktički posluje bez uprave.