Engleski navijači traže slobodan dan ako osvoje Europsko prvenstvo

Više od 100.000 ljudi potpisalo je prethodnih dana peticiju kojom pozivaju engleske vlasti da ponedjeljak 12. juli proglase neradnim danom u slučaju da njihova reprezentacija postane prvak Evrope.

Šanse da se to dogodi prilično su male jer će svakako biti poslodavaca koji će se buniti, ali svi znamo kakvi su Englezi – pričat će o tome i nadati se da će moći dan da provedu u proslavi na ulicama u slučaju da budu imali šta da slave.

Nada Engleza ovisi o činjenici da je premijer Boris Johnson pod velikim pritiskom javnosti i nije kategorički odbio mogućnost da ponedeljak bude neradni dan, prenosi Sport Klub.

U četvrtak je Johnson na pitanje novinara na ovu temu dao diplomatski odgovor:

Ako sada kažem bilo šta to bi bilo kao podgrijavanje nade. Sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi“.

Vlasti Engleske ne žele da prave ni konkretne planove za proslavu eventualne titule:

Ne želimo da predviđamo ishod meča unaprijed. Naravno da želimo da Engleska osvoji titulu, ali sa planovima ćemo sačekati dok se to ne dogodi. Planove ćemo napraviti kada, nadamo se, Engleska postane prvak Evrope“, poručeno je iz Johnsonovog kabineta.

Ipak, uz ovu poruku stigla je i preporuka poslodavcima da – ukoliko je to moguće – malo “olabave“ radno vrijeme i da dozvole radnicima da u ponedjeljak dođu malo kasnije na posao u slučaju da Engleska pobjedi u finalu.

Također, kabinet premijera već je dozvolio da pubovi produže radno vrijeme do 23 sata i 15 minuta za slučaj da meč ode u produžetke i penale.

Finale Eura na rasporedu je u nedjelju sa početkom od 21 sat.