Fadil Novalić: Prvo treba imati vakcine da bismo radili imunizaciju; Zoran Tegeltina: BiH raspolaže sa oko 930.000 vakcina

Federalni premijer Fadil Novalić odgovorio je na jučerašnji zaključak Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je zadužio Vladu FBiH da organizuje i realizuje kampanju ohrabrivanja i motiviranja građana da se vakcinišu.

Novalić im je danas kazao kako najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju imunizacije.

Treba je raditi od vrata do vrata“, kazao je premijer pozivajući se na sagovornike iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Novalić je kazao kako je zamolio WHO da pomogne da se dođe do odgovora koji su faktori utjecali na visoku smrtnost u našoj zemlji, a da smo pri tome imali manju zaraženost.

Podsjećamo, većina vakcina koja je na raspolaganju Bosni i Hercegovini tu je zahvaljujući donacijama, a Federalno ministarstvo finansija uplatilo je tek prije četiri dana novac kineskom proizvođaču vakcina Sinopharm novac za isporuku 500.000 doza ove vakcine protiv koronavirusa.

U isto vrijeme, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku raspolaže sa oko 930.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Tegeltija je istakao da oko dva miliona doza, između ostalog, i iz sistema COVAX i EU mehanizma, treba stići u BiH do kraja trećeg kvartala.

U toku su aktivnosti nabavke Pfizer vakcina koju provode predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija entiteta i Brčko distrikta i Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara na osnovu iskazanih potreba u iznosu od 1.220.000 doza.

S obzirom na to da vakcine u BiH pristižu u kontinuitetu, apelujemo na sve institucije koje se bave imunizacijom da građanima omoguće pristupačnije vakcinalne punktove i otvorenije krenu u kampanju masovnije imunizacije stanovništva da bi kretanje bilo sigurnije i da bismo spremnije dočekali početak nove školske godine”, naglasio je predsjedavajući Tegeltija.