Federalni zavod za javno zdravstvo demantovao da postoje neiskorištene vakcine

Nakon što je Staša Košarac, ministar vanjskih poslova BiH izjavio da u skladištima postoje neiskorištene vakcine reagovali su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su naveli iz federalnog Zavoda, u javnosti su se pojavile netačne informacije te su naglasili da je Federacija BiH do četvrtka, 8. jula, zaprimila ukupno 428.354 doza vakcina različitih proizvođača kako putem mehanizma COVAX i EU4Health, tako i putem donacija Srbije, Hrvatske, Turske, Kine, Malezije i Mađarske.

Zavod za javno zdravstvo FBiH do sada je distribuisao ukupno 288.597 doza vakcina protiv koronavirusa prema kantonima, prema unaprijed utvrđenom algoritmu raspodjele”, pojasnili su.

Dalje su kazali da se u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostaru nalaze preostale količine vakcina koje se čuvaju za revakcinaciju (oko 15.000 doza Sinovaca), kao i vakcina koje su stigle u srijedu, 7. jula i koje čekaju nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se mogle distribuisati prema kantonima.

U pitanju je 100.000 doza Sinopharma koje je donirala Mađarska i 4.680 Pfizerove vakcine iz programa EU4Health”, poručili su iz federalnog Zavoda.