Građani tvrde da su vakcine primili i bez poziva/ Spahić: Željeli smo napraviti “dane otvorenih vrata”, ali nije bilo saglasnosti

Danas na društvenim mrežama kruže informacije kako je u Zetri “dan otvorenih vrata”, odnosno da svako ko dođe neće biti odbijen da primi vakcinu.

Na prvu zvučalo je suludo, obzirom da je u saopćenju o dnevnom presjeku u Kantonu Sarajevo navedeno da se građani pridržavaju termina koje su dobili.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ipak, nakon desetina objava i poruka u grupama na društvenim mrežama, sve manje i manje je zvučalo tako.

Oglasio se i koordinator

Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo, oglasio se, kazao je kako su namjere bile ovog vikenda organizirati “dane otvorenih vrata” u Zetri.

Tvrdi da je to izostalo jer nije došlo do odobrenja s federalnog nivoa.

Jučer sa razgovarao s ministrom Vranićem da pustimo određeni broj doza kao svojevrsna ‘otvorena vrata’ u Zetri, jer smo imali dvije do tri hiljade doza koje smo mogli dati. A sve to u kontekstu da u ponedjeljak dolazi 21 hiljada AstraZenece, a u naredne dvije tri sedmice treba doći 160 hiljada doza“, kaže Spahić.

Dodaje kako su mislili da izađu u medije i kažu koliko imaju doza i da mogu doći svi, ali da bi se ogradili količinama.

Kasnije sam kontaktirao Adisu Pilav iz Zavoda za javno zdravstvo, a ona je kontaktirala gospodina Skočibušića, direktora federalnog zavoda, jer moramo, nažalost, slušati upute s Federacije. Skočibušić je rekao da se on načelno slaže s tim, ali da je u ponedjeljak sjednica Vlade FBiH i da bi morali čekati njihovu odluku o revidiranju plana imunizacije“, kaže Spahić.

Mi smo bili voljni da krenemo s danima otvorenih vrata, ponavlja, ali je izostala dozvola.

Nadam se da će doći do odluke, da će plan imunizacije na fedralnom nivou biti revidiran i da ćemo i mi krenuti s masovnom imunizacijom. Kako imamo u medijima izjave gospodina Novalića da je u Federaciju došlo puno vakcina, ja ne znam da je on ijednu nabavio. Zdravstveni sistem treba da požuri“, zaključio je Spahić.