Hapšenje Osmana Mehmedagića rezultiralo i skupom podrške u Mostaru: “Osa je stub države”

Na trgu Musala u Mostaru održan je skup podrške uhapšenom Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Demonstranti su se okupili na ovom mjestu u 9:30 sati u isto vrijeme kada i demonstranti ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Oba protesta je organizovala neformalna grupa građana, a kako su istakli prisutni, ovo okupljanje je održano kako bi poslali poruku Osmanu Mehmedagiću da su uz njega te da imaju njegovu podršku.

OSA je stub države! Stop političkom Tužilaštvu”, stajalo je na jednom od transparenata u Mostaru.

“Hapšenje je državni udar”

Muhamed Taslidža, iz Regionalnog saveza patriotske lige, kazao je za N1 da je danas poslana jasna poruka da je ovo hapšenje klasičan državni udar na institucije Bosne i Hercegovine.

I jedan u nizu lanaca rušenja kompletnog sistema i negiranja kadrova iz reda bošnjačkog naroda. Ovo je dno dna i iza ovoga ne ostaje ništa drugo narodu nego da pronađu način kako da demokratskim putem brane državu ili ako ne bude tako ostaje nam samo onda da je oružano branimo. Osuđujemo čovjeka (Mehmedagić) za određene stvari i kao instituciju jer reaguje na određene promjene koje se u Tužilaštvu i sudstvu ostavljaju sa strane, a ljudi se optužuju za sitnice. Tražimo manu jer čovjek ima klempavo uho, a ne jer neko negira državu. Prema tome jasno je da ovaj sistem ne funkcioniše zbog negatora koji primaju platu od ove države”, mišljenja je Taslidža.

Podsjećamo jučer su pripadnici MUP-a KS uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OSA-e BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dvije kuće u Sarajevu.

Mehmedagić se do predavanja u Tužilaštvo BiH nalazio u prostorijama MUP-a KS na ispitivanju, a policija je jučer izvršila uviđaj u njegovoj kući kako bi se utvrdila njena vrijednost.