Inspektori u Neumu, Stocu, Ravnom: Neprijavljeni radnici i bez fiskalnih računa

Porezna uprava Federacije BiH je u dane vikenda izvršila 125 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području općina Neum, Stolac i Ravno kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika “nacrno”.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 26 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 24 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 8 objekata i izdato je 47 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 96.900,00 KM.

Pored ovih direktnih učinaka ukazujemo i na indirektne učinke koji se odnose na promet fiskalnih uređaja na području Općine Neum. Naime, u vrijeme vikenda prije kontrole (02. i 03. juli) promet fiskalnih uređaja bio je za 23,48% manji od vikenda (09. i 10. juli) u kojem se radila kontrola. Razlika između dva vikenda je i do 126.000 KM“, saopćeno je iz Porezne uprave.