Ismet Ovčina o povratku Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Vijećnicu: Do sada smo bili “izbjeglice u vlastitom gradu”

Na jučerašnjoj Petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je inicijativa da se Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUB BIH) za potrebe rada i smještaja vrijedne bibliotekarske građe omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina kazao je za Sarajevsku seharu da je ovo ostvarenje snova, s obzirom da je ova institucija “izbjeglica u vlastitom gradu”.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine svojim sačuvanim fondovima već 75 godina govori o bosanskohercegovačkom duhu u kojem su utkani znanje, baština, sjećanja, kulturna memorija, tradicija i nada naroda i građana ove zemlje. 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u zgradi Vijećnice i ovaj ‘hram knjige’ pretvoren je u prah i pepeo u kojem je nastradalo oko dva miliona bibliotečkih jedinica neprocjenjive vrijednosti. Tog dana je NUBBiH doživjela sudbinu „izbjeglice u vlastitom gradu“ i sanja o povratku u svoj dom“, kazao je Ovčina.

Po inicijativi Jasmina Ademovića: NUB BiH se vraća gdje i pripada

Nakon što je 2014. godine sredstvima međunarodnih donatora zgrada Vijećnice obnovljena, u ovaj svjetski prepoznatljiv “hram knjige“, kako ga Ovčina naziva, useljava Grad Sarajevo koji je NUBBiH, nosiocu prava korištenja, do danas onemogućavao korištenje zgrade Vijećnice.

Nakon tih apokaliptičnih dešavanja i obnove zgrade Vijećnice 2014. godine, ovo je prvi put da je neko nadležan, u konkretnom slučaju Gradsko Vijeće Grada Sarajeva, usvojio inicijativu o povratku NUBBiH u njene dugogodišnje prostorije, u kojoj se nalazila od 1958. godine do dana granatiranja i paljenja. Znamo da imamo podršku javnosti i očekujemo da će ova inicijativa u vrlo kratkom vremenu biti i realizovana, te da će se NUBBiH u dijelu kapaciteta vratiti u svoj dugogodišnji dom“, dodaje.

Izrazio je zahvalnost Predsjedavajućem Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Jasminu Ademoviću na njegovoj hrabroj i principijelnoj inicijativi, te Gradskom Vijeću kao nadležnom organu koje je podržalo tu inicijativu.