Istraživanja otkrila da je korona prisutna kod mačaka i pasa

Covid je čest kod mačaka i pasa čiji vlasnici su zaraženi tim virusom, sugerira istraživanje.

Brisevi su uzeti iz 310 kućnih ljubimaca u 196 domaćinstava u kojima je otkrivena zaraza.

Šest mačaka i sedam pasa imalo je pozitivan rezultat PCR-a, dok su 54 životinje imale pozitivan test na virusna antitijela.

Ako imate Covid, trebali biste izbjegavati kontakt sa mačkom ili psom, baš kao što biste to radili i s drugim ljudima“, rekao je dr. Els Broens sa Sveučilišta Utrecht.

Glavna briga nije zdravlje životinja, već potencijalni rizik da bi kućni ljubimci mogli djelovati kao rezervoar virusa i ponovno ga unijeti u ljudsku populaciju“, kazao je.

Autori studije rekli su da do danas nisu zabilježeni dokazi o prijenosu kućnog ljubimca na vlasnika, ali da će ih biti teško otkriti dok se virus još uvijek lako širio među ljudima.

Većina zaraženih kućnih ljubimaca imaju tendenciju da budu asimptomatski ili imaju blage Covid simptome. Istraživači sa Univerziteta Utrecht poslali su mobilnu veterinarsku kliniku domaćinstvima u Holandiji koja su u proteklih 200 dana u određenom trenutku bila pozitivna na Covid, piše BBC.

Brisevi su uzeti mačkama i psima kako bi se testirali dokazi o trenutnoj infekciji, dok su uzorci krvi testirani i na antitijela koja sugeriraju prošlu izloženost Covid-u.

Rezultati su predstavljeni na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti:

4,2% je pokazalo dokaz trenutne infekcije

17.4% pozitivno testirano na antitijela

Kontrolni testovi pokazali su da su sve PCR pozitivne životinje (lančana reakcija polimeraze) očistile infekciju i nastavile razvijati antitijela.

Istraživači kažu da je najvjerovatniji put prijenosa virusa s čovjeka na životinju, a ne obrnuto.

Ne možemo reći da postoji 0% rizika da vlasnici uhvate Covid od svojih kućnih ljubimaca“, kazali su iz Veterinarskog mikrobiološkog dijagnostičkog centra dr. Broens.

U ovom trenutku pandemiju i dalje vode zaraze od čovjeka do čovjeka, pa je jednostavno ne bismo otkrili“,

Veterinari u Rusiji započeli su vakcinaciju nekih životinja protiv bolesti.

Ali dr. Broens je rekao: “Ne vidim naučne dokaze za to sada.

Čini se malo vjerojatnim da kućni ljubimci igraju ulogu u pandemiji“.