Izvjesno povlačenje Nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS trebao bi se naći i Nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS, ali nakon što je Klub zastupnika SDP BiH već najavio da neće podržati Nacrt izvjesno je i povlačenje ove tačke sa dnevnog reda.

Preciznu informaciju nismo mogli dobiti ni u samoj Vladi KS, odnosno resornom Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Novi zakon izazvao je turbulencije unutar akademske zajednice i dok jedni brane tekst zakona tvrdeći da će on urediti oblast visokog obrazovanja, drugi dio akademske zajednice koji je uputio i javno pismo sa više od 200 potpisa profesora i akademskog osoblja smatra da zakon sa sobom nosi i rizike koji će se negativno odraziti na Univerzitet u Sarajevu.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj podržao je novi Zakon o visokom obrazovanju KS ističući da ga ne brani, ali da je UNSA u problemima i sa postojećim Zakonom koji je usvojen 2017. godine.

Ne branim Nacrt zakona o visokom obrazovanju, ali smatram da je bolji od postojećeg. Ali, imam obavezu da ga branim, jer je u njegovoj koncepciji učestvovalo četvero ključnih ljudi s rektorata – prorektor za finansije, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, generalni sekretar i šefica pravne službe“, kazao je Škrijelj u utorak.

Rektor je odbacio tvrdnje dijela akademske zajednice da će biti ugroženi fakulteti iz određenih grupacija.

Studentski parlament UNSA uputio je javni poziv zastupnicima da ne podrže Nacrt zakona, a predstavnik studenata koji je bio član Komisije za izradu novog zakona povukao se iz rada Komisije izražavajući nezadovoljstvo položajem studenata novim odredbama.

Inače, Nacrt Zakona uradila je Komisija od 26 članova koja je formirana u januaru 2021. godine.