Foto: Arhiv/ Patria

Kakav je uticaj mora na mozak?

Možete li da zamislite kakav uticaj more ima na mozak? To neizmjerno plavo prostranstvo koje pokriva gotovo 80% naše planete je izuzetno, surovo, romantično i duboko mjesto. Veliki pisci su mu se uvijek divili i poštovali.

Kakav je uticaj mora na mozak?

Nekoliko neuronaučnika proučavalo je uticaj mora na naš mozak. Iz članaka i eksperimenata stručnjaka, poput M. Rudd-a, R. A. Baron-a ili M. C. Diaomonda-a, znamo da je došlo do nekih otkrića o efektima koje neizmjerna plava boja može imati na naš um. Možete li pogoditi šta bi to moglo izazvati u nama?

Prva stvar koja je sigurna je da su efekti mora na našu psihu, generalno, vrlo pozitivni. Romantična osjećanja i želja za slobodom koja nas nadahnjuju nisu za potcjenjivanje, zaista ih je nauka podržala i opravdala.

Uvijek moraš da gledaš u more. To je ogledalo koje ne može da laže .” ~ Yasmina Khadra

​More izaziva divljenje kod čovjeka

Nekoliko psihologa sa univerziteta u Stanfordu sprovelo je studiju o efektima mora na ljudski mozak. Jedan od zaključaka do kojeg su došli je da osjećaj neizmjernosti koji projektuje izaziva stanje dubokog divljenja i strahopoštovanja u našoj psihi.

U stvarnosti, ovaj proces stvara osjećaj blagostanja u nama. Ovo je čudna činjenica, s obzirom da bi nas tako neizmjerna stvar mogla ubiti samo snagom talasa. Ali opsežno iskustvo koje proizvodi u nama podstiče pozitivne promjene u našim mentalnim obrascima, zahvaljujući načinu na koji naš um pokušava da obradi pejzaž.

Iz tog razloga, more radikalno mijenja naše mentalne obrasce i našu sposobnost donošenja odluka, na primjer, pomaže da budemo velikodušniji. Kao da ovo nije dovoljno, naša percepcija vremena takođe varira, izgleda da teče mnogo sporije ili je čak zaustavljeno.

More je podsticaj za kreativnost

Generalno, dok radimo, razgovaramo ili se brinemo za bebu, naš mozak prelazi u “angažovani” režim. Međutim, more ima sposobnost promjene ovog stanja i opuštanja naših mentalnih procesa.

Jednom kada se osjetimo opuštenije, neuronska mreža se podrazumijevano aktivira.

U stvarnosti je to relativno lak proces za razumijevanje. Kada uđemo u režim opuštanja, brige ostavljamo po strani. U tom trenutku prefrontalno područje mozga prestaje da ga kontroliše i tako kreativnost i mašta mogu slobodnije teku, kao da je to magija. Na taj način naši pogledi postaju originalniji, manje kritični i mnogo otvoreniji.

More i meditacija

Pozitivni efekti mora na naš um su mnogi. Meditacija je predačka tehnika za koju se široko pokazalo da ima duboku korist za ljudski mozak. Meditativno stanje pojačava stimulaciju moždanih talasa, koji se čak mogu i promijeniti.

U ovom slučaju su talasi mora zaduženi za indukovanje stanja pažljivosti. Zvuk mora i njegov vizuelni efekat sposobni su da osiguraju da alfa talasi mozga, povezani sa naporom, ali i opuštanjem i mirovanjem, čine da sve oko nas nestane.

Kao što smo već rekli, u stvari more povećava kreativnost u mozgu. Zanimljivo je da je ova sposobnost takođe povezana sa alfa moždanim talasima, koji proizvode stanje mentalne jasnoće. Iz svih ovih razloga, more ima moć da učini da sve oko nas nestane: na taj način ostajemo samo mi, suspendovani u mjehuriću od sapunice u kojem čitavo naše biće odjednom dobija novo značenje.

“More mu se učinilo jednim od najneobičnijih čuda koja je ikada vidio. Bilo je veliko i duboko, daleko više nego što je zamišljao. Mijenjalo je boju, oblik i izraz u zavisnosti od vremena, trenutka i mjesta”, Haruki Murakami

Nadamo se da ste uživali otkrivajući više o uticaju mora na naš mozak. Sada, ako imate način, jednostavno morate uživati u njemu. Kad budete imali priliku da se divite tom plavom prostranstvu, ne propustite ga: učinićete sebi veliku uslugu.