Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice

Vrhovni sud FBiH izrekao je oslobađajuću presudu u slučaju Ljubo i Bekrija Seferović kojima se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Sudija Slavko Marić kazao je da je Vijeće oslobađajuću presudu donijelo jer nije bilo dokaza da se događaj desio kako je navedeno u optužnom aktu.

Kantonalni sud u Sarajevu dva puta je donio oslobađajuću presudu, a Tužilaštvo KS uložilo je žalbu i Vrhovni sud je ukinuo te presude.

Treći put je održan pretres pred Vrhovnim sudom FBiH kada su ispitana dva vještaka medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan koji su odgovorili na pitanja o povredama na Dženanu Memiću i mogućoj korelaciji nastanka udarom vozila.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo KS navodi se da je Dženan udario „potiljačnim dijelom glave“, a oba vještaka su negirala da je bilo povreda na potiljačnom dijelu glave već isključivo na lijevom sljepoočnom i tjemenom dijelu glave.

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen te da je riječ o lažnoj optužnici. Traže odgovornost i tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić koja je ocu mladića Muriza Memića i advokatu Ifetu Feragetu rekla: “To je bila tuča koja je eskalirala, nije on njega htio ubiti. Ja ne dam Alisu, ona je išla hodžama“.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv pet osoba Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alise Mutap Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i sa optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela:

– Organizirani kriminal a u svezi sa kaznenim djelima: Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

Navode opužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u odnosu na druge prijavljene u krivičnoj prijavi koju je Memić podnio u oktobru 2018. godine.